Vučić pojasnio briselskom Politiku: Rusija i Kina podržavaju teritorijalni integritet Srbije, što nije slučaj sa Njemačkom, Francuskom i Italijom

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u intervjuu za briselski „Politiko“ da je veoma ponosan na svoje dobre sa predsjednikom Kine Si Đinpingom, ali se osvrnuo i na odnose sa Rusijom i Vladimirom Putinom.

Na pitanje šta Srbija dobija od Rusije i Kine, imajući u vidu da su najveći investitori u Srbiji Nemačka, Francuska i Italija, „Politiko“ piše da je Vučićev odgovor bio „iznenađujuće iskren“.

„Njihovu podršku teritorijalnom integritetu Srbije“, odgovorio je predsjednik Srbije.

Govoreći o američkom predsjedniku Džozefu Bajdenu, Vučić je rekao da sa njim ima „relativno dobre odnose“ i dodao da je američki predsjednik najbolje pripremljen čovek sa kojim je ikada razgovarao, te da ga je potcijenio.

Na pitanje o odnosu sa Donaldom Trampom, Vučić je rekao da su imali veoma dobre odnose, podsjećajući na dugo veče koje je proveo u razgovoru sa savjetnikom za nacionalnu bezbjednost bivšeg predsjednika SAD i drugim zvaničnicima u Beloj kući.

„Nije uvijek bilo lako, ali ti ljudi su bili veoma vrijedni i posvećeni“, rekao je predsjednik Srbije.

Odgovarajući na pitanje koga želi da vidi u Bijeloj kući kaže: „Imam neke preferencije, ali ne pričam o tome glasno“.

Kako dodaje, sa Kamalom Haris se vidio samo jednom i to na dva minuta.

Na pitanje o odnosima sa Rusijom, Vučić kaže da su za njega govorili da je ruska marioneta i navodi da se sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom sreo dvadesetak puta, te da ga poprilično dobro poznaje.

„Ja ruska marioneta i ruski agent? To može samo glup čovek da kaže“, rekao je Vučić.

Briselski sajt je podsjetio i na to da je Vučić skeptičan po pitanju izgleda pobjede Ukrajine, kao i da je poručio da svijet ne želi da čuje nekoga ko misli drugačije.

Reporeti briselskog sajta teks pak završavaju upadicom, kako je tekst nastao u razgovoru sa srpskim predsjednikom u restoranu Salon 1905, te da je obrok platilo Predsjedništvo Srbije.

Ipak, reporteri su insistirali da oni plate račun, ali je konobar nakon razgovora sa menadžerom rekao kako je to rešeno.

„To stvara glavobolju računovođama ‘Politika’ koji sada moraju da traže račun od kancelarije predsjednika kako bismo mogli da platimo naš raskošan obrok. Srećno s tim. U Srbiji posljednju riječ ima predsjednik“, ovako reporteri završavaju tekst.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.