Danilovgrad i Nikšić: Kju groznica potvrđena na 17 gazdinstava, eutanazirana 102 goveda

0

Od sredine jula do danas Kju (Q) groznica je potvrđena kod goveda na sedam gazdinstava na području opštine Danilovgrad i na 10 gazdinstava sa mliječnim kravama u opštini Nikšić.

U svim slučajevima, osim jednog, radi se o gazdinstvima sa većim brojem mliječnih goveda (od 10 do 200) sa kojih se sirovo mlijeko otprema direktno mljekare.

Do danas eutanazirana su 102 goveda, a zbog nepostojanja lokacije za neškodljivo uklanjanje leševa usmrćenih životinja, na gazdinstvima se nalazi oko 50 goveda nad kojima će se izvršiti eutanazija, kazala je za Gradski portal Sunčica Boljević, pomoćnica direktora, Sektor za veterinu Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Naglasila je da pojava kju groznice nije novina u Crnoj Gori jer se posljednjih nekoliko decenija sporadično registruje, najčešće kod ovaca, a rjeđe kod goveda, kao i u svim ranijim slučajevima pod budnim je okom nadležnih veterinarskih službi, piše Gradski.me.

– Ministarstvo, Uprava i terenska veterinarska služba sprovode sve mjere u cilju suzbijanja ove zarazne bolesti, zaštite zdravlja ljudi i stočnog fonda, u skladu sa važećim propisima. U ovoj godini, od sredine jula do danas kju groznica je potvrđena kod goveda na sedam gazdinstava (na 5 lokacija) na području opštine Danilovgrad i na 10 gazdinstava sa mliječnim kravama u opštini Nikšić. U svim slučajevima, osim jednog, radi se o gazdinstvima sa većim brojem mliječnih goveda (od 10 do 200) sa kojih se sirovo mlijeko otprema direktno u prerađivačke objekte (mljekare) – rekla je Boljević.

Obavijestila je da je do danas eutanazirano 102 goveda, a zbog nepostojanja lokacije za neškodljivo uklanjanje leševa usmrćenih životinja, na gazdinstvima se nalazi oko 50 goveda nad kojima će se izvršiti eutanazija.

Napomenula je da se u skladu sa Naredbom za sprječavanje pojave, otkrivanje, suzbijanje i iskorjenjivanje zarazne bolesti Kju groznica kod goveda („Sl. list CG“, broj 80/2024) testiranja na gazdinstvima na kojima je potvrđena kju groznica vrše kontinuirano, pa je, kako je kazala, za očekivati otkrivanje novih slučajeva.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.