Vang Ji upozorio Blinkena: Ne budite dvolični, prestanite da klevećete Kinu

0

Vašington treba da prestane da kleveće Kinu i da uvodi sankcije kineskim kompanijama zbog ukrajinske krize, upozorio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji američkog državnog sekretara Entonija Blinkena na sastanku u Njujorku.

„SAD treba da prestanu da kleveću i neosnovano optužuju Kinu i neselektivno uvode sankcije“, rekao je Vang Ji, a saopštilo kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Vang Ji je upozorio SAD da pitanje Ukrajine ne koriste za podsticanje konfrontacije sankcijama.

„Kina je uvijek insistirala na promovisanju mira i pregovora, a i sama je ulagala napore da se nađe političko rešenje“, rekao je Vang Ji.

Ji je, ujedno, SAD optužio i za dvoličnost prema Kini.

„Vi s jedne strane obuzdavate i potiskujete Kinu, a s druge strane govorite o saradnji“, naveo je.

Pošto su SAD više puta izjavljivale da nemaju nameru da ulaze u sukob sa Kinom, neophodno je uspostaviti odgovarajuće razumevanje, a zatim izgraditi pravi odnos, rekao je Vang Ji Blinkenu.

Ranije se Vang Ji sastao sa savjetnikom brazilskog predsjednika za spoljnu politiku, Selsom Amorimom, u Njujorku i rekao da će Kina, Brazil i druge zemlje globalnog juga uspostaviti platformu „Prijatelji mira“ kako bi potražili mirno rešenje ukrajinske krize. Rekao je da to neće biti zatvorena grupa, već otvorena platforma.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.