Zeman slavi rođendan: Među zvanicama Vučić, Orban, Fico

0

Bivši predsjednik Češke Miloš Zeman slavi danas 80. rođendan sa svojim političkim prijateljima, sadašnjim i bivšim premijerima i predsjednicima, među kojima su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Mađarske i Slovačke Viktor Orban i Robert Fico i bivši njemački kancelar Gerhard Šreder.

Na pompeznu žurku u luksuznom hotelu Štekl blizu dvorca Hluboka nad Vltavom na jugu zemlje nije pozvan češki premijer Petr Fijala, jer kako je kazao Zeman, bilo bi licemjerno da se gledaju „s kiselim osmjehom“, dok su zvanice pored stranih mahom domaći populisti, na čelu sa bivšim premijerom Andrejom Babišom i rukovodstvom domaćih radikalnih nacionalista i ekstremista.

Proslavu rođendana Zeman počinje ručkom sa slovačkim premijerom Robertom Ficom koji posle toga putuje u državnu posjetu, a Bratislavu će na samoj večernjoj proslavi, među 200 zvanica, predstavljati predsjednik Peter Pelegrini.

Osim Pelegrinija i Vučića pozivnicu je dobio još i poljski predsjednik Andžej Duda, lider populističke opozicione stranke Pravo i Pravda.

Zeman gostima sprema poklone, svoju najnoviju knjigu „Predsjednički usud“ koja predstavlja bilans njegove tri decenije u češkoj politici, a žurka završava vatrometom.

Inače, među Česima Zeman je najkontroverzniji i najmanje popularan od četvorice demokratski izabranih šefova države.

U redovnoj anketi za dnevnik Mlada fronta Dnes, gdje Česi svojim predsjednicima daju ocjene i svjedočanstvo kao u školi, Zeman se, kada je odlazio s funkcije prošle godine „provukao“ sa dovoljnim uspjehom.

Najbolju ocjenu, skoro četvorku dobio je za podršku češkim preduzetnicima, najnižu ocjenu, dvojku, za izbor saradnika sa kojima su se na čitavu deceniju u predsjednički zamak Hradčani uselile afere i korupcionaški skandali i za to kako je bio neuspješan u ulozi moralnog autoriteta, koja je za Čehe važna još od prvog predsjednika Čehoslovačke Tomaša Gariga Masarika.

Dok je povjerenje u prvog predsjednika samostalne Češke Vaclava Havela i njegovog naslednika Vaclava Klausa tokom njihovih desetogodišnjih mandata imala većina Čeha, kod Havela povremeno i preko 80 odsto, Zeman i kad su ga najviše podržavali nije prelazio 60 odsto povjerenja, a u poslednjim godinama se srozavalo na trećinu.

(Dan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.