Medojević: Naslijeđena kultura poltronstva i poslušništva; Policija, ANB, SDT i SPO nijesu u stanju da uhapse nikoga iza koga stoji izvršna vlast

0

„Na konferenciji za novinare prepoznati su kadrovi lojalni DPS-u, od kojih su neki ranije pravili izborne spiskove, popisivali kolege i ocjenjivali ih negativno ko nije glasač DPS vlasti.“ – poručio je predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević.

Kako je kazao, glavni nosioci borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije su Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i Specijalni policijski odjel (SPO).

A postavio je i pitanje zašto SDT i SPO nisu preuzeli istragu ubistva Lješkovića na Cetinju, kao i ranijih ubistava u kojima su stradali ili ranjeni pripadnici organizovanih kriminalnih grupa, ako je to njihova zakonska nadležnost?

Takođe upitao je i da li bi preuzimanje i rasvjetljavanje ovih slučajeva, kao i gonjenje izvršilaca i nalogodavaca, poslalo snažnu poruku pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa da ne mogu djelovati nekažnjeno, a građanima pružilo veći osjećaj sigurnosti?

„Zašto SDT nije preuzeo istragu povodom nestanka materijalnih dokaza iz depoa Višeg suda? Šta je organizovani kriminal , ako nije to. Sa elementima napada na ustavni poredak drzave!“- nastavio je u tekstu Medojević.

Svjesni smo da je lakše podizati optužnice na osnovu komunikacija putem Sky ECC aplikacije, bez dodatnih dokaza, što će u sudovima nereformisanog pravosudja ( koje je i dalje domintano pod kontrolom Vesne Medenice tj. narko i duvanskih kartela i DPS) vjerovatno rezultirati oslobađajućim presudama, (ukoliko SAD ne bude tražila izručenja narkobosova ) nego rasvjetljavati najteža krivična djela koja preduzimaju organizovane kriminalne grupe. – navodi on.

Osvrnuo se i na činjenicu da su do sada jedini predmeti koje je SDT obradilo bez oslanjanja na Sky ECC bili slučaj šverca cigareta u vezi s Radom Miloševićem, koji još uvijek nema optužnicu, i slučaj bivše direktorice Agencije za sprječavanje korupcije Jelene Perović.

„Zabrinjava činjenica da predmeti vezani za velike finansijske malverzacije iz proteklih 30 godina, u kojima su umiješani bivši funkcioneri DPS-a, i dalje stoje u fiokama SDT-a i čekaju na realizaciju.

Uhapšen je čovjek sa liste Jelene Borovinić Bojović, a nijesu hapsili Milojka Spajića za teška krivična djela po prijavama koje se kisjele u SDT. Nijesu hapsili nikoga ko je uzimao milione za davanje azila ruskim kriminalcima. Nijesu uhapsili Odovića koji je lično uzimao reket od investitora da bi im dao dozvole. Nijesu uhapsili nikoga za šverc cigareta iz maja 2021. godine,  kupovinu trajekata po naduvanim cijenama, za prodaju uglja preko povezanih paravan firmi, za kupovinu željezare bez procjene i studije opravdanosti.“ – ističe predsjednik Pokreta za promjene.

Tvrdi da policija , ANB, SDT i SPO nijesu u stanju da uhapse nikoga iza koga stoji izvršna vlast, i ocjenjuje da je to naslijeđena kultura poltronstva i poslušništva prema svim vlastima i da tu nema popravki.

„Kao glavni nosioci borbe protiv organizovanog kriminala, SDT i SPO imaju povećane plate od 65% i sve moguće resurse. Postavlja se pitanje zašto se izbjegava poligrafsko testiranje pripadnika SPO-a u vezi s eventualnim vezama sa organizovanim kriminalnim grupama, što bi preventivno poslalo poruku da se ne uključuju u kriminalne aktivnosti. Zašto se ne angažuju prikriveni isljednici, saradnici i informatori za prikupljanje ključnih informacija u cilju sprječavanja i rasvjetljavanja krivičnih djela? Da li vode preventivne i proaktivne istrage usmjerene prema pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa?

Najnovije ubistvo Lješkovića ukazuje da su počinioci tog krivičnog djela planski osmatrali i pratili žrtvu, te odabrali mjesto izvršenja. Za ovakvu operaciju bilo je potrebno višemjesečno planiranje. Pitanje je šta je Uprava policije radila na terenu – da li su u koordinaciji sa SPO obilazili lokacije na kojima žive pripadnici organizovanih kriminalnih grupa, da li su pratili njihovo kretanje i da li su mogli spriječiti višemjesečno planiranje ovog i ranijih zločina. Odgovori na ova pitanja ključni su za sprečavanje budućih krivičnih djela od strane pripadnika organizovanih kriminalnih grupa.“ – objašnjava.

„Zato podržavam inicijativu Predsjednika Skupštine Andrije Mandića da se odmah zakazi najviša nacionalna tijela zadužena za pitanja bezbjednosti i da se pokrene pitanje odgovornosti postojećeg rukovodstva u bezbjednosnom sektoru za apsolutni nedostatak neophodnih reformi kao i za neefikasnost u borbi protiv visoke korupcije i teškog organizovanog kriminala.“ – zaključuje Medojević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.