Vučević nagovijestio koje prednosti će imati muškarci koji odsluže vojni rok

0

Predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević saopštio je da bi svim momcima, koji budu odslužili vojni rok pod oružjem, trebalo omogućiti da imaju prioritet pri zapošljavanju u javnoj upravi ili da sutra, kad budu zasnovani porodice, imaju prednost pri upisu djece u vrtić.

Premijer je to rekao tokom gostovanja u „Jutarnjim novostima“, i otkrio i da će budući vojnici tokom boravaka u kasarnama imati mogućnost da dobiju vozačke dozvole „B“ ili „C“ kategorije, navodeći da će to biti značajna ušteda za kućni budžet.

Podsjećanja radi, Vučević je mogućnost sticanja vozačkih dozvola tokom služenja vojnog roka pomenuo i tokom obraćanja na Povlenskom saboru, održanom 21. septembra.

Premijer je tokom emisije istakao je da je za današnje vrijeme optimalni vojni rok 75 dana, kao i da treba razmišljati u pravcu da momci koji odsluže, posle vojnog roka imaju određene prednosti.

„Bilo je i teških dana kada se odvojite od porodice. Mi smo godinu dana bili odvojeni, pet i po mjeseci nisam došao kući. Vojsku sam služio na Kosmetu, u Gnjilanu“, izjavio je Vučević.

On je naveo da „imamo ozbiljan deficit u rezervnom sastavu vojske“.

„Država praktično gubi jedan ozbiljan resurs, a onda nadovežete ono što se dešava u svijetu, pa onda u regionu. Ubeđivali su nas da je vojska trošak, da u to ne treba ulagati. Ja mislim da je ta odluka dobra, da je ovaj predlog fer i usklađen sa okolnostima modernog života. Ovaj predlog od 75 dana je dovoljan da regrut izvrši osnovnu obuku, doživi vojsku i državu, dobije dodatni osećaj ponosa, a da mu se ne remeti životni tokovi oko školovanja, posla“, ocijenio je premijer i dodao:

„Neće propasti ništa što će toliko neko biti odsutan iz firme.“

(RT BALKAN)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.