Mandić: Kroz članstvo u EU Crna Gora će biti snažan zagovornik evropskih vrijednosti

0

Naša vizija je jasna, kroz članstvo u EU, Crna Gora će biti snažan zagovornik evropskih vrijednosti, doprinoseći stabilnosti i prosperitetu, rekao je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

Mandić je, kako je saopšteno, tokom 17. Konferencije predsjednika parlamenata malih evropskih zemalja, održao izlaganje na temu „Multilateralizam – Uloga malih država?”

Mandić je rekao da se današnji svijet suočava se s nizom kompleksnih izazova, a da male države, poput Crne Gore, zauzimaju specifično mjesto u međunarodnim odnosima, te da iako možda brojem stanovnika ili teritorijom nismo veliki, naš doprinos međunarodnoj zajednici, ne treba biti potcijenjen.

„Jedno od ključnih pitanja koje se često postavlja je da li su male države trajno u slabijoj pregovaračkoj poziciji u odnosima s većim državama. Možda na prvi pogled to djeluje tako, ali praksa pokazuje drugačije. Male države imaju prednosti u svojoj fleksibilnosti i sposobnosti brzog prilagođavanja. Na primjer, Malta, kao jedna od najmanjih zemalja članica Evropske unije, uspjela je izgraditi reputaciju države koja aktivno doprinosi u oblastima poput digitalne transformacije, upravljanja migracijama i zaštite prava građana EU”, naveo je Mandić.

Kako je dodao, slično tome, Crna Gora je posvećena evropskim integracijama i ima potencijal da postane simbol uspjeha politike proširenja.

“Kao mala zemlja, mi bismo bili dobar primjer da Evropska unija ne samo da je otvorena za nove članice, već da i najmanji članovi mogu značajno doprinijeti zajedničkom evropskom projektu”, saopštio je Mandić.

Mandić je dodao da Crna Gora vidi svoju budućnost kao aktivnog člana Evropske unije, ne kao teret, već kao partnera koji će doprinositi zajedničkim ciljevima, baš kao što to čini Malta.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.