Aleksić: Mitropolit Amfilohije je nesporna istorijska ličnost, okupili smo se da napravimo zemlju usmjerenu ka EU integracijama i boljem standardu građana

0
Porazna je činjenica da su naši učenici na PISA testiranju pokazali loše rezultate, lošije nego 2018. godine, kazao je u Info plusu na TV ADRIA potpredsjednik Vlade za obrazovanje, nauku i odnose sa vjerskim zajednicama i funkcioner NSD Budimir Aleksić.

 

“To je dokaz kakav smo mi sistem preuzeli. Neki učitelji nisu razlikovali mala i velika slova i pisanje sastavljenih i rastavljenih riječi. Tu su i diplome sa sumnjivih Univerziteta. Treba se suočiti sa svim problemima i prvi korak treba da bude preispitivanje diploma od 1998. do 2020.”, rekao je on.

 Govoreći o odnosu države i vjerskih zajednica Aleksić je rekao da nova vlada respektuje činjenicu da je Crna Gora sekularna država.

“Crkve i vjerske zajednice nikako ne treba da se miješaju u državne poslove a ni obratno”, naglasio je on.

Sve ono što se, dodaje, dešavalo u prethodnom periodu za vrijeme “strahovlade DPS”, više nikada ne treba da se ponovi.

Crna Gora je, ističe, religiozno društvo, a to su pokazali rezultati popisa iz 2003 i 2011. Smatra da će slični rezutati i na popisu koji je rađen ove godine.

Komentarišući predlog o izgradnji spomenika pokojnom mitropolitu Amfilohiju, Aleksić kaže da je nesporno da je on jedna značajna istorijska ličnost.

Kazao je da na konačan ishod ne bi trebalo da utiče to što se dio ministara, koji su napustilo sjednicu kada se raspravljalo o tom pitanju, nije saglasio sa podizadnjem spomenika.

On kaže da ti ministri imaju svoje razloge zbog kojih su bili protiv predloga.

“Mi koji smo glasali za tu odluku rukovodili smo se nedvosmislenim činjenicama a to je da je Amfilohije bio jedan od protagonista harmonije, i svega što predstavlja evropsku viziju zemlje. Poznato je da je branio džamiju u Beogradu 2008. godine. Sve njegove izjave su upućivale na suživot, on je jedna nesporna istorijska ličnost”, kazao je Aleksić.

Bivši režim je, dodaje, podsticao nemire u društvu kako bi profitirao u takvoj situaciji.

“Mi smo se okupili da napravimo zemlju usmjerenu ka evropskim integracijama i boljem standardu građana”, zaključuje Aleksić.

(Adria)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.