Predstavljanje projekta „Jednake na terenu-Podrška rodnoj ravnopravnosti u sportu“

0

Rodna ravnopravnost u sportu je pitanje koje nadilazi fizičku aktivnost, ona se odnosi na pravičnost, uključenost i upoznavanje žena u sportskim strukturama kako na terenu tako i van njega, poručio je ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić na otvaranju konferencije „Jednake na terenu-Podrška rodnoj ravnopravnosti u sportu“,koji ADP ZID realizuje partnerstvu sa FK Crvena Zvezda Beograd, FK Breznica Pljevlja i PEL iz Sjeverne Makedonije.

Šćekić je kazao da iako je u proteklim decenijama postignut napredak, neravnopravnost je i dalje prisutna naročito kada govorimo o zastupljenosti žena u vodećim pozicijama sportskih organizacija trenerskim ulogama i medijskoj pažnji.

„Jedna od ključnih izazova ove inicijative je osnažiti žene i djevojke da se aktivnije uključe u sport ali i da se suprotstavimo stereotipima koji ih odvraćaju od toga. Uvođenje raznolikosti donosi nove perspektive, raznolikosti i inovacije koje mogu poboljšati sportske programe i strategije. Zbog toga je neophodno da svi akteri u sportu od Vlada i međunarodnih organizacija do lokalnih zajednica i pojedinaca preuzmu odgovornost i aktivno rade na uklanjanju rodnih predrasuda“, rekao je Šćekić.

On je istakao da rodna ravnopravnost na sportskim terenima mora postati stvarnost te da se kroz inicijative poput ove postavljaju temelji za budućnost u kojoj će sport zaista biti polje jednakih mogućnosti.

„Ministarstvo sporta i mladih preduzelo je niz koraka što se najbolje vidi kroz opredijeljena sredstva ali i favorizaciju ženskog sporta. Kroz poslednju raspodjelu upravo smo vodili računa da afirmišemo ženski sport i klubove“, podsjetio je Šćekić.

Sanda Rakočević, izvršna direktorica ADP Zid pojašnjava da se sam događaj se implementira kao dio projekta Genball – Rodna ravnopravnost kao nova snaga u sportu, finanisranim od strane EU kroz program Erasmus + Sport, a u partnerstvu sa FK Crvena Zvezda Beograd, FK Breznica Pljevlja i PEL iz Sjeverne Makedonije.

„Primjetno je da djevojčice završetkom osnovnog obrazovanja gube i dalje interesovanje za bavljenjem sportom. Smatram da tretman djevojčica, nerazumijevanje i nepodrška u njihovim razvojnim fazama kada je riječ o sportskim aktivnostima nije adekvatna“, kaže ona.

Igor Kostić, koordinator projekata ispred FK Crvena Zvezda kaže da je rodna ravnopravnost u sportu veoma važna te da imaju punu podršku rukovodstva kluba ka toj težnji. Jedan od načina „slanja poruka“ je i putem društvenih mreža gdje klub ima oko 6 miliona folowera.

Zoran Vuković, predsjednik i trener FK Breznica Pljevlja kaže da je na sjeveru jako teško organizovati ozbiljan ženski klub.

„Većina djevojaka koje se bave sportom nakon završene srednje škole svoje obrazovanje nastavlja u nekoj drugoj sredini ili su u potrazi za zaposlenjem prinuđene da promijene sredinu zbog čega ih je jako teško zadržati u klubovima. Pomoć i podrška države u ovim slučajevima je neophodna kroz stvaranje uslova da se talentovane djevojke podstiču na ostajanje u sportu“, smatra Vuković.

Jedan klik te dijeli od najboljeg bonusa dobrodošlice. Registruj se na meridianbet.me i preuzmi 100 freebet-ova + 100% bonusa na prvi depozit!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.