Jusufspahić o Raminom naumu: Bektaši nisu muslimani, vjerska država u Tirani je pokušaj snaženja panalbanstva

0

„Islamski Vatikan usred Albanije“, tako su već neformalno prozvali suverenu državu koju će u Tirani, kako je najavio premijer Edi Rama, dobiti vjerski red bektašija. Država koju će bektašije dobiti u Tirani, sa svojim granicama i pasošem, promovisaće tolerantnu verziju islama i „mirnu koegzistenciju“ među vjerama, najavio je albanski premijer. Kakav je to vjerski red bektašija i koja su njihova vjerovanja za RTS je govorio predsjednik Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije, Muhamed Jusufspahić. rekao je da bektaši nisu muslimani već poštuju kult Alije. Najavu premijera Albanije o vjerskoj državi unutar države objašnjava kroz ideju panalbanizma.

Predsjednik Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije muftija Muhamed Jusufspahić rekao je da bektaši nisu muslimani, da se ne klanjaju Alahu, već poštuju kult Alije, zapravo ga obožavaju, a najavu premijera Albanije Edija Rame o promociji tolerantne verzije islama objašnjava kroz ideju panalbanizma.

 

„Bektaši ne praktikuju islam i sami će reći da oni nisu muslimani“, objašnjava Jusufspahić.

Muftija objašnjava da se oni ne klanjaju Bogu, a da kada žele da budu precizniji, kažu da njeguju kult Alija.

„Oni su zapravo obožavatelji Alije. Oni niti poste Ramazan, niti klanjaju pet dnevnih molitvi, niti bilo šta od muslimanskih vjerskih obreda. Onako kako je to Alah dragi u Kuranu objavio, oni to ne čine“, objašnjava muftija.

Objasnio je da činjenica da koriste alkohol, dodatno pojašnjava da to ne može da bude tolerantna verzija islama već je u pitanju bektašivstvo i alevitstvo.

„U svojim vjerovanjima su potpuno identični sa alevitima u Siriji, recimo, tu su najpoznatiji. O njima kao takvima ne možemo govoriti kao muslimanima, kao sledbenicima islama“, kaže Jusufspahić

Sledbenici bektašistva na ovim prostorima

Muftija Muhamed Jusufspahić kaže da ne zna tačan broj sledbenika bektašistva na području Kosova i Metohije, Albanije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore… ali je procijenio da ih je na ovim prostorima između dva i tri miliona.

Ističe da ih je manje na Kosovu i Metohiji gdje su u značajnijem broju muslimani.

Jedno je Islamska zajednica Albanije, a bektašijski red je nešto sasvim drugo i uz taj njihov naziv uopšte ne ide naziv islam, objašnjava predsjednik Vrhovnog sabora Islamske zajednice Srbije.

„Oni kroz zajedničke interese, domovine im Albanije, nastupaju zajedno“, kaže muftija.

Bektašije ne mogu imati uticaj u islamskoj zajednici, kaže Jusufspahić, kada nisu opredeljenici islama i objašnjava da ih zajedno sa alevitima, ima podosta i navodi da je kroz istoriju na primjer veliki dio osmanske vojske bio iz bektašijskog reda.

„U svijetu kao lobisti, oni mogu biti snažni, ali samo zbog toga što su eksplicitno protiv islama“.

Objašnjava da njihovo nametanje, u pročelje islama, znači borbu protiv islama.

„Politeizam nije monoteizam, a pridruživanje Bogu, kulta Alije, čisti je politeizam“, objašnjava Muhamed Jusufspahić za RTS.

Lobistički pokreti i namjere Edi Rame

Predsednik Vrhovnog sabora islamske zajednice Srbije kaže da bektašije i suniti i šiiti smatraju – otpadnicima.

Kaže da su ciljevi Edija Rame da u Tirani stvori „Vatikan za islam“ vjerovatno ciljevi nekog – panalbanizma.

„Oni su dosta bili snažni i u lobiranju za nezavisnost Kosova i onda su kroz te tokove mogli da ostvare snagu te lobističke grupe“, kaže muftija.

Ističe da njihov uticaj u Sjedinjenim Američkim Državama nije mali.

„Ali gledan kroz kontekst nove religije ili, kako bi se to kazalo, zajedničke religije svijeta kako to promovišu, a čemu se monoteistička religija ili monoteističke religije protive, mogao bi da postoji nekakav uticaj“, kaže Jusufspahić, ističući strateški položaj Albanije na Sredozemnom moru, a da je Albanija članica NATO.

Panalbanske ideje i snaženje albanske države

Albanstvo je glavna religija svih Albanaca, osim onih koji su pravi muslimani, rekao je Jusufspahić. I ovo je pokušaj snaženja albanske države, siguran je.

Povodom namjere da Albanija napravi državu bektašija u Tirani, muftija ne vjeruje da će joj države priznati nezavisnost.

Ali, kako kaže, sve je moguće jer su muslimanske države u proteklih godinu dana pokazale koliko su muslimanske u svojoj podršci muslimanima, ljudima Gaze koji dan-danas pate i kojima ne pristiže nikakva pomoć iz takozvanih islamskih država.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.