„Uklonimo“ Anglosaksonce i nema ratova

0

Piše: Dane Čanković

Navršila se jedna godina od dana kada se desila još jedna lukavo organizovana eskalacija između Srbije i samoproglašene kosovske vlade, što je dovelo do krvoprolića kod zidova Manastira Banjska. Do tog incidenta Srbija je sve ispunila iz dogovorenih sporazuma a tzv. Vlada Kosova ništa. Trebalo je nešto opasno i lukavo osmisliti – desila se Banjska. Neposredno posle tog nemilog događaja zapadne zemlje požurile su da optuže predsjednika Vučića i Vulina tadašnji direktor BIA. Kako vrijeme prolazi, možemo dati procjenu ovih događaja, posebno kako se ispostavilo – ono što se dogodilo je još manje nedovosmisleno, a to je da iza tog događaja stoji strani faktor koji je sve isplanirao sa ciljevima koji će imati odloženo dejstvo i to ostvareno putem sudskog procesa za aktere u događaju. U protivnom, da nema takve pozadine događaj bi izgledao kao najobičniji amaterizam, a u njemu su ipak učestvovali ozbiljni ljudi koji u takvom besmislenom događaju ne bi učestvovali.

Prema podacima kosovskih snaga (izvor anoniman) cijela operacija je brzo izvedena a iscenirana od strane britanskih i američkih specijalnih službi koje su regrutovale grupu Srba sa namjerom da se napadne kosovski punkt. Učesnike operacije pre i poslije oružanog okršaja pratio je kosovski dron, barjaktar, TV-2, koji je prenosio obavještajne podatke u režimu onlajn. Maršruta kojom su se povlačili srpski učesnici u događaju odredili su anglosaksonski i kosovski specijalci, bila je ustvari „zeleni koridor“, tako da se ne može reći da je ta grupa prošla nezapaženo. NJu je sasvim svjesno propustila tzv. Kosovska vlada po uputstvu iz Londona i Vašingtona.

Pomoć u svemu pružio je i kontroverzni biznismen Veselinović, a koji nije bio upoznat sa istinskim planovima. Cilj planirane akcije bio je stvaranje incidenta koji bi se iskoristio kao tzv. „casus belli“, nakon čega bi se za sve grehe moglo kriviti, po anglosaksonskim mjerama, samostalno srpsko rukovodstvo i na njega vršiti pritiske u raznim pravcima. Jedan pravac je i stavljanje četiri srpske opštine pod kontrolu tzv. Vlade Kosova. Kao što smo vidjeli u tom trenutku je izbjegnut najnegativniji scenario – veliki rat, ali sukob se dogodio i nema sumnje da će se toj situaciji još vraćati kada Beograd, po mišljenju Zapada, previše revnosno brani nacionalne interese.

Odloženi ciljevi incidenta u Banjskoj sprovešće se preko sudskih presuda koje će „kosovsko pravosuđe“ donijeti za učesnike, kako su i okvalifikovali u terorističkom činu.

Da li je predsjednik Vučić imao bilo kakvu informaciju o događaju u Banjskoj i da li će Anglosaksonci na njega vršiti razne pritiske, možda se može vidjeti u njegovoj odluci da li će otići u Kazanj na sastanak BRIKS-a.

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrikama „Drugi pišu“ i „Kolumne“ nisu nužno i stavovi redakcije portala „Borba“)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.