Vučić: Ne postoji efikasan lijek za KiM, ali držimo to pod kontrolom dok se stvari i okolnosti ne promijene u svijetu; Pravimo mrežu prijatelja

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se iz Njujorka, gdje je sinoć održao istorijski govor u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Vučić je posle govora u UN imao mnogo važnih sastanaka, a pogotovo sa afričkim liderima koji su od velikog značaja za Srbiju koja pravi mrežu prijatelja.

„Polako pravimo svoju malu mrežu prijatelja u Africi, na Okeaniji, Karibima i nastaviću sa dodjelom odlikovanja tim državama“, rekao je Vučić koji je danas imao važne sastanke u Njujorku na kojima je razgovarao sa predsjednikom Irana, predsjednikom DR Konga, kao i sa ministrom unutrašnjih poslova Kine.

„Razgovarao sam sa ministrom spoljnih poslova NR Kine i zahvalan na čeličnom prijateljstvu. Vang ji je bio jasan po pitanju teritorijalnog intergiteta i suvereniteta Srbije, a sada je bilo još jasnije. Razgovarao sam sa predsjednikom Irana, hvala im na podršci teritorijalnom integritetu Srbije i razgovarali o nekim ekonomskim temama“, naveo je on.

Vučić je naveo da je u razgovoru sa specijalnim izaslanikom Miroslavom Lajčakom iznio ozlojeđenost i frustracije zbog rušenja svega što je potpisano, i izmišljanja razloga sa jedinim ciljem da se protjera srpski narod.

„Srbija nikad neće bježati od dijaloga“, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je podsjetio da je bio na dodjeli nagrade koju dijeli Atlanstki savjet, i razgovarao je, kaže sa Ilonom Maskom koji o Srbiji zna više nego što mislimo, ali i da je imao razgovore sa drugim brojnim značajnim imenima iz svijeta biznisa.

Zahvaljujući građanima Srbije za podršku koju su mu pružili povodom obraćanja u GS UN, on je naveo da kao što ne postoji efikasan lijek za rak, ne postoji ni efikasan lijek za Kosovo i Metohiju.

“ Ali držimo to pod kontrolom i dok se stvari i okolnosti ne promijene u svijetu“ , kazao je Vučić i dodao:

„Niko ne može da mi kaže da sam rekao nešto neistinito. Govorio sam istinu i ono što srpski građani osjećaju“, naveo je predsjednik ocjenjujući da je to možda za neke „zakašnjelo, a možda za neke druge zemlje pravovremeno“.

On je dodao da svi pričaju o poštovanju Povelje UN, samo kad su u pitanju Rusi i Ukrajinci, a kad je o Srbima riječ niko to i ne pominje.

„Vidim da su svi slušali šta sam govorio, nisu svi radosni, ali niko nije mogao da mi kaže da nisam govorio istinu. Zna Antonio Gutereš, da smo mi u pravu za ovo, samo ne može to da kaže. On je pametan i obrazovan čovjek i on to dobro zna, zato ne trči da se dodvorava Zapadu po tom pitanju. Naravno ne može o tome da govori javno. Predstavnik Litvanije je sve vrijeme pozivao na povelju i poštovanje UN i teritorijalnog integriteta, ali samo u slučaju Rusije i Ukrajine, a za Srbiju koga briga“ , rekao je Vučić i nastavio:

„Najčudnije i najsmješnije mi je kad se ministar Fedracije BiH slika sa kosovskom i bosanskom zastavom, a kažu RS-u „hoćete secesionističke zahtjeve, hoćete protiv povelje UN“, a to što oni to rade koga briga, jer imaju podršku zapadnih velikih sila i misle da mogu da rade šta hoće“ , naveo je on.

Podsjetio je da je Rusima uskraćen poziv za obilježavanje godišnjice logora Aušvic, koju je oslobodila Crvena Armija.

„Vi ćete sada da imate obilježavanje oslobađanja Aušvica. Oni koji su oslobodili Aušvic, Rusi, neće biti pozvani. A oni, pretpostavljam, koji su stvorili logor, biće pozvani. Tako vam je i sa ovim: Srbima možete da oduzimate državu, govorite o secesiji. Da ne kažem da je sve pervezno-inverzno, ali sve je zaista veoma čudno“, naglasio je Vučić.

Istakao je da Srbija živi u Evropi, i da kulturološki i geografski mora tako da se ponaša.

„Moramo da se ponašamo u skladu sa našim ekonomskim interesima. Doći ćemo do svakog na svijetu jer Srbija postaje popularna na međunarodnoj mapi“, kaže Vučić.

Komentarišući izjave prištinskih vlasti da školstvo i zdravstvo moraju raditi pod krovom prištinskih institucija, on je rekao da to neće biti tako.

„Izgleda da je promijenio kurs, pošto ne može most, prešao je na ovo. Sve to pokazuje kolika je njihova nervoza i histerija“, naveo je predsjednik Srbije i dodao:

„Mi ćemo i dalje nastavnicima da isplaćujemo plate, radićemo sa djecom. Mi imamo svoje mjere i naše je da to radimo i u razgovoru sa narodom pronalazićemo rješenje. Nemaju nijednu drugu temu sem Srbije i Beograda, a o čemu drugo da pričaju? Da imaju najlošiji internet na svijetu“ , upitao je Vučić.

Osvrćući se na kršenje Povelje UN on kaže da je juče „nekukavički ukazao“ na tu vrstu licemjerja.

„Jer oni su bogovi, ti koji gaze povelju kad im odgovara, a oni su ti koji mogu da kažu poštujte povelju u slučaju Ukrajine kad im odgovara. Oni potvrđuju koliko nemaju političkog morala i koliko nemaju niti će imati političke časti“, rekao je Vučić.

Dodajući da je govorio iz srca i da je govorio činjenice, predsjednik je rekao da nije dobio pohvale sem od „prijatelja iz Azije iz Afrike“.

„Istinu ne saopštavate da biste nekog obradovali i rastužili već da biste rekli istinu. Trudim se da se borim za svoju zemlju da ne pokazujem dozu bahatosti, osionosti i arogantnosti“, zaključio je on.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.