Dan poslije vikanja na njihovu koleginicu iz RTCG-a, kandidati za direktora Javnog servisa svratili do Milatovića: Umjesto da traže javno izvinjene, „ćakulali“ o Raoniću, NATO-u…

0

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović danas je primio učesnike na konkursu za generalnog direktora Javnog servisa, koji su se predstavkom obratili ovoj instituciji:

Milatović je primio Sabriju Vulića, Andrijanu Kadiju, Srđana Čovića, Snežanu Burzan, Vladimira Maraša, Slavena Knezovića i Žarka Božovića, i to sam dan nakon što je na konferenciji za novinare vikao na njihovu koleginicu iz RTCG-a.

Oni su predsjednika Milatovića upoznali sa dešavanjima na nedavno završenom konkursu za izbor generalnog direktora Radio Televizije Crne Gore.

“Imajući u vidu značaj Javnog servisa kao dobra od opšteg značaja, pozivam nadležne institucije da, u skladu sa svojim ovlašćenjima, hitno preispitaju osnovanost tvrdnji koje se odnose na nezakonit izbor generalnog direktora RTCG-a Borisa Raonića, kao i nepoštovanje pravosnažnih odluka sudova u ranijim slučajevima njegovog izbora”, poručio je Milatović.

On je podsjetio da je u junu ove godine vratio Zakon o nacionalnom javnom emiteru kojim se smanjuje kriterijum za izbor direktora RTCG-a sa važećih 10 na 5 godina radnog iskustva, smatrajući da se tim rješenjem zanemaruje značaj Javnog servisa i dovodi u pitanje njegova uređivačka nezavisnost.

“Javni servis mora biti oslobođen političkog uticaja, objektivan i transparentan, što danas nije slučaj. Stoga je važno da država pokaže snagu i brojne afere vezane za izbor rukovodstva RTCG-a izvede na pravni čistac”, rekao je Milatović.

Kandidati za generalnog direktora RTCG-a su istakli da „smatraju da je izabran protivkandidat koji ne ispunjava zakonske uslove.

„Institucije sistema ne rade svoj posao, čemu svjedoče neizvršene pravosnažne sudske odluke o nezakonitom izboru aktuelnog direktora Borisa Raonića“, prenijeli su kandidati za generalnog direktora RTCG-a

Naravno, nisu propustili priliku da u svom „ćakulanju“ sa Milatovićem pomenu i NATO.

„Ovakvim izbornim procedurama, aferama i kršenjem pravnih normi, Javni servis gubi svoj kredibilitet i ne ispunjava osnovnu funkciju istinitog informisanja i rada u interesu svih građana Crne Gore, te da su za državu koja želi ići putem evropskih i NATO integracija ovakvi pravni propusti nedopustivi“, naveli su kandidati, koje, očigledno, baš briga što se Milatović drao na njihovu koleginicu.

Oni su dodali i da „vladavina prava ne smije biti ‘mrtvo slovo na papiru’, već da se zakoni moraju primjenjivati.

Zahvalili su Milatoviću na razgovoru i poručili da očekuju da ih prime i predsjednici Vlade i Parlamenta.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.