Đokaj boravio u Ankari: Jačanje saradnje Crne Gore i Turske u oblasti digitalne transformacije i sajber bezbjednost

0

Državni sekretar Ministarstva javne uprave Naim Đokaj boravio je 23. i 24. septembra u posjeti Republici Turskoj, gdje se sastao sa predstavnicima ključnih institucija iz oblasti digitalizacije i sajber bezbjednosti.

Tokom posjete Ankari, Đokaj je razgovarao sa predsjednikom YTB-a, Abdullahom Erenom, o programu Turskih stipendija. Obojica su istakli izuzetno dobre tradicionalne i prijateljske odnose između Crne Gore i Turske, te razgovarali o mogućnostima proširenja kvota za studente i mlađe stručnjake iz Crne Gore u oblastima sajber bezbjednosti i digitalnih tehnologija na renomiranim turskim univerzitetima.

U okviru posjete, Đokaj se sastao i sa direktorom Kancelarije za digitalnu transformaciju, Yusufom Tancanom.

Inovativna rešenja koja su implementirana u okviru platforme ,“e- uprave”, u Republici Turskoj, postala su primjer dobre prakse na međunarodnom nivou, svakako su bile teme sastanka o mogućoj saradnji, doprinoseći razvoju digitalne uprave i unapređenju kvaliteta života građana.

Takođe, održao je sastanak sa pomoćnikom direktora Agencije za informacionu tehnologiju, Mustafom Karamanom. Agencija prati i definiše strategije sajber bezbjednosti u Turskoj. Usaglašena je potreba za saradnju pogotovo u korišćenju vještačke inteligencije u polju bezbjedosnog sistema.

Državni sekretar Đokaj je iskoristio priliku i razgovarao sa pomoćnikom ministra kulture i turizma, Serdarom Çamom. Tema razgovora bila je mogućnost uvođenja digitalnih servisa i alata u cilju unapređenja ukupne turističke ponude Crne Gore.

Na kraju posjete, Đokaj je obišao i Klaster za sajber bezbjednost, koji funkcioniše u okviru Komore odbrambene industrije Turske. Ovaj klaster okuplja više od 250 renomiranih kompanija koje raspolažu sa preko 400 proizvoda i više od 600 servisa iz oblasti sajber bezbjednosti.

Ova posjeta predstavlja korak naprijed u jačanju saradnje između Crne Gore i Turske, posebno u oblasti digitalizacije i sajber bezbjednosti.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.