Uprkos svim opstrukcijama ostao sam dosljedan svojim principima

0

Piše: dipl. inž Zoran Lakušić, kandidat za odbornika u Skupštini Glavnog grada sa liste “Za budućnost Podgorice”

Moja borba protiv šljunkarske mafije i korupcije u društvu nije bila nimalo laka. Od samog početka, suočavao sam se sa ozbiljnim prijetnjama i sistematskim opstrukcijama koje su dolazile iz nekoliko različitih centara moći. Ova orkestrirana kampanja imala je za cilj da me zaplaši, natjera na povlačenje i obeshrabri u mojoj namjeri da zaštitim javni interes i spriječim nelegalne aktivnosti koje su ugrožavale prirodne resurse, posebno nelegalnu eksploataciju pijeska i šljunka u koritu rijeke Morače.

Sinhronizacija između različitih aktera bila je očigledna. Oni su se trudili da svojim političkim i finansijskim uticajem blokiraju svaki pokušaj borbe protiv nelegalne eksploatacije pijeska i šljunka, jer je ta eksploatacija bila izvor nelegalnog bogaćenja pojedinaca. Suočavao s prijetnjama, pritiskom na moju porodicu, i pokušajima diskreditacije, a ovi pritisci dolazili su sa različitih strana.

Posljedice ove nelegalne aktivnosti bile su katastrofalne, kako za prirodu, tako i za lokalno stanovništvo. Neodgovorna eksploatacija šljunka i pijeska uništavala je prirodni tok rijeke Morače, ugrožavala biodiverzitet i smanjivala obalu koja je bila zaštitni zid naseljima uz rijeku. Osim ekoloških šteta, ove aktivnosti su dodatno urušavale povjerenje građana u institucije koje su trebale da štite javni interes.

Moje suprotstavljanje nije bilo samo ekološka borba, već borba za pravnu državu. Nije bilo dovoljno samo govoriti o problemu, već se aktivno boriti protiv njega, čak i kad su se činili nadmoćnima.

Uprkos svemu, ostao sam dosljedan svojim principima. Podrška koju sam dobio od svojih sugrađana i javnog mnjenja, kao i uvjerenje da radim ispravnu stvar za dobrobit svoje zemlje, davali su mi snagu da nastavim. Borba protiv ovakvih oblika kriminala i nelegalnih aktivnosti nikada nije jednostavna, ali vjerujem da je jedini pravi način da se pobijedi – ne odustajati, bez obzira na cijenu.

Ova borba nije bila samo za pravdu, već za budućnost naših prirodnih resursa, za transparentnost  u radu institucija, i za bolji život svih građana, koji zavise ne samo od očuvanja tih resursa, već i od povratka poverenja u te institucije. Dokle god postoji volja i istrajnost, vjerujem da je moguće izgraditi pravednije društvo, u kojem će prirodni resursi biti zaštićeni za buduće generacije.

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrikama „Drugi pišu“ i „Kolumne“ nisu nužno i stavovi redakcije portala „Borba“)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.