Izazovi i mogućnosti novih tehnologija pred studente Akademije umetnosti u Novom Sadu i Univerziteta umetnosti iz Linca

0

HALL – Human Arts Learning Lab je konferencija o mogućnostima i izazovima novih tehnologija generativne AI i njihov uticaj na studiranje u umetnosti koja će se održati u Kulturnoj stanici “Svilara” od 01. do 05. oktobra 2024.

Konferencija obuhvata četiri dana vođenih radionica sa studentima na temu generativne AI tehnologije u oblastima dizajna zvuka, foto i video stvaralaštvu, dizajna video igara i interaktivne umetnosti. Neka od pitanja na koje će diskusija pokušati da odgovori jesu tretiranje AI modela kao alat ili direktna zamena umetnika kao i kako se obrazovne institucije adaptiraju na novonastale okolnosti tj. postoji li konsenzus o promeni paradigme kao i svesti o opasnosti budućih tržišta poslova u primenjenim umetnostima. Predavači će se dotaći i teme o tehničkom procesu nastanka generativnih modela veštačke inteligencije, a studenti će raditi i na upotrebi AI u segmentima ilustracije, fotografije, animacije i vizuelnih efekata, dizajna video igara ali i muzičke produkcije, montaže i dizajna zvuka za film i televiziju.

Učesnici ovih radionica biće studenti Akademije umetnosti Novi Sad i studenti Univerziteta umetnosti iz Linca, Austrija.

Peti dan HALL-a je otvoren za sve posetioce kada će se održati panel diskusija, 5. oktobra u 18 časova u Kulturnoj stanici „Svilara. O mogućnostima i izazovima novih tehnologija generativne AI i njihov uticaj na studiranje u umetnosti govoriće: prof. dr. Aleksis Dvorsky, Institut umetnosti, Lin i profesori Departmana dramskih umetnosti Akademije umetnosti, prof. Siniša Bokan, doc. Živa Stanojević, prof. Vladan Joler, doc. Vukašin Šoć i doc. Aleksandar Buzadžić. Panel diskusiju će moderirati Minja Tomašević i Ivana Vojnić Tunić, studentkinje dizajna video igara Departmana dramskih umetnosti, a na panelu će govoriti:

Konferencija se održava u organizaciji studenata Akademije umetnosti Novi Sad uz pomoć profesora, a uz podršku UNESCO, Grada Novog Sada i Pozorišta Promena. Partner na ovom događaju je Univerzitet umetnosti Linc, Austrija a podržao ga je grad Novi Sad.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.