Ivanović na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

0

Delegacija Crne Gore predvođena potpredsjednikom Vlade za vanjske i evropske poslove Filipom Ivanovićem prisustvovala je 24. septembra 2024. otvaranju generalne debate 79. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Kako je saopšteno iz Vlade, u skladu s ustaljenom praksom, uvodnu riječ su imali generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i predsjedavajući 79. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Filemon Jang, a predsjednik Brazila Lula da Silva i predsjednik SAD Džo Bajden obratili su se nakon njih.

– Ovogodišnja generalna debata tematski je naslovljena „Ne zapostavljati nikog: Zajednički djelovati za unaprjeđenje mira, održivog razvoja i ljudskog dostojanstva za sadašnje i buduće generacije“. Tokom trajanja generalne debate visoki zvaničnici država članica Ujedinjenih nacija dobiće priliku da se obrate i u svom govoru ukažu na izazove s kojima se moderni svijet suočava, kao i solucije za njihovo prevazilaženje – dodaje se u saopštenju.

Foto: Vlada CG

 

Obraćanje potpredsjednika Ivanovića, u svojstvu šefa crnogorske delegacije, na generalnoj debati predviđeno je u petak 27. septembra.

Sastanak potpredsjednika Ivanovića sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Republike Maršalskih Ostrva

U okviru svoje radne posjete i učešća na ovogodišnjoj generalnoj debati Ujedinjenih nacija, potpredsjednik Vlade za vanjske i evropske poslove Filip Ivanović sastao se 24. septembra 2024. sa Kalanijem Konekom, ministrom vanjskih poslova i trgovine Republike Maršalskih Ostrva.

Tokom razgovora potpredsjednik Ivanović je obnovio zahtjev Crne Gore za uspostavljanjem diplomatskih odnosa između dvije države.

Takođe, potpredsjednik Ivanović je predstavio sagovorniku kandidaturu Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti za period 2026-2027.

Ministar vanjskih poslova i trgovine Maršalskih Ostrva Kalani Koneko ukazao na spremnost Maršalskih ostrva da se diplomatski odnosi što prije uspostave i izrazio želju za jačanjem odnosa dvije države u multilateralnoj sferi, posebno uzimajući u obzir kandidature u tijelima Ujedinjenih nacija.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.