Klub odbornika DPS Glavnog grada: Nezakonitim izborom v. d. direktora Uprave za zaštitu imovinsko-pravnih interesa nastavlja se bezakonje

0

Vrhunac pravnog neznanja ili prosto loše namjere sadašnjeg menadžmenta grada, ogleda se u odnosu prema Upravi za zaštitu imovinsko-pravnih interesa Glavnog grada Podgorice, saopštio je Klub odbornika DPS Glavnog grada.

„Naime, iako Zakon o lokalnoj samoupravi predviđa da poslove zaštite imovinsko-pravih interesa jedinica lokalne samouprave vrši organ koji odredi opština u skladu sa zakonom, iako je Statutom Glavnog grada, na osnovu zakona propisano da te poslove vrši organ uprave nadležan za poslove zastupanja, to u Glavnom gradu više nije slučaj. Glavni grad Podgorica trebao bi biti primjer zakonitog rada i ako je potrebno inicijator izmjene zakona koji se odnose na rad lokalne uprave, onda kada postoje pravne praznine ili praksa pokaže da adekvatno djelovanje i efikasan rad iziskuje nova zakonska rješenja“, naveli su iz DPS-a.

Međutim, kako su dodali, „Uprava za zaštitu imovinsko-pravnih interesa Glavnog grada donijela je novi Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, koji predviđa da istom rukovodi direktor, a grad pred sudovima i upravnim organima zastupaju ‘ovlašćena lica’”.

„Pravni osnov za donošenje istog je, kako se navodi, zapisnik o inspekcijskom nadzoru, gdje je ukazano da radno mjesto zamjenika zaštitnika nije predviđeno Zakonom o lokalnoj samoupravi. S obzirom da je pozicija zamjenika zaštitnika predviđena podzakonskim aktima koje je usvojila Skupština Glavnog grada, na osnovu zakona, sadašnji menadžment, umjesto da štiti svoj integritet, inicirajući izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi u potpunosti briše ove pozicije za koje je bilo potrebno osam godina radnog iskustva i položen pravosudni ispit“, istakli su iz DPS-a.

Poručili su da je „potrebno ispitati da li se radi o pravnom neznanju ili o gruboj namjeri da se nanese šteta gradu, biranjem novih kadrovskih rješenja, s obzirom da zaštitnik i zamjenici zaštitnika više ne egzistiraju kao radna mjesta i zakonski zastupnici grada, a pravni osnov za donošenje nekog akta može biti samo zakon, a ne i zapisnik inspekcije“.

„U svakom slučaju, da se radi o nezakonitom aktu, koji mora biti predmet ocjene Ustavnog suda Crne Gore, jasno je i pravnim laicima. Sadašnje rješenje da Upravom imovinsko-pravnih interesa rukovodi direktor, a grad zastupaju ovlašćena lica (niže zvanje iz nivoa ekspertskog kadra Zakona o državnim službenicima i namještenicima), koje pozicije podrazumijevaju manje radno iskustvo i shodno zakonu ne posjeduju samostalnost u radu koju priroda posla zastupnika iziskuje, jasno je da se radi o namjeri da se degradira ovaj organ uprave, a time i pozicija zastupnika, biranjem novih kadrovskih rješenja na uštrb kvaliteta zastupanja i potencijalno političkog uticaja na donošenje odluka i pravnih mišljenja iz nadležnosti ovog organa“, naglasili su iz DPS-a.

Za kraj su dodali:

„Da postoji bojazan od kadrovskog i organizacionog urušavanja još jednog veoma značajnog organa, govori i činjenica da je konkurs za direktora Uprave za zaštitu imovinsko-pravnih interesa objavljen u toku izbornog procesa, a kako se radi o izuzetno odgovornoj poziciji, nije jasno ni koje radno iskustvo i kvaliteti sadašnjeg v. d.-a gospodina Gojka Perovića preporučuju za tu funkciju. Na poseban oprez moraju biti svi kojima je stalo do Podgorice, posebno ukoliko se kreatori ovakvih nakaradnih rješenja budu pozvali na meritokratiju i poštovanje zakona, jer znamo što se u njihovom slučaju iza toga krije“, zaključili su iz DPS-a.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.