Ćulafić – Rajnke: Dobri temelji saradnje Crne Gore i SAD

0

Ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Damjan Ćulafić, sastao se sa američkom ambasadorkom u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke, i tom prilikom istakao važnost podrške Sjedinjenih Američkih Država u suočavanju sa ključnim izazovima na putu ka Evropskoj uniji (EU).

Ambasadorka Rajnke je naglasila potrebu da Vlada ostane fokusirana na reforme neophodne za članstvo u EU i ponovila spremnost da SAD pruže podršku u tom procesu.

Ministar Ćulafić je iznio da su dva ključna izazova sa kojima se resor suočava nelegalno upravljanje otpadom i sprečavanje negativnih uticaja klimatskih promjena.

Takođe, bilo je riječi o Termoelektrani Pljevlja, gdje je tokom nedavne posjete ministar informisan da radovi na ekološkoj rekonstrukciji napreduju u dobrom pravcu.

– Pomoć Sjedinjenih Američkih Država je od velike važnosti za Crnu Goru, koja se suočava sa brojnim izazovima, istakao je ministar, dodajući da „postoje čvrsti temelji u saradnji sa vašom zemljom, i na nama je da ih dodatno unaprijedimo.“

Ambasadorka Rajnke je izrazila razumijevanje za izazove Crne Gore u ovoj oblasti, koji se odnose na obavezu smanjenja emisija ugljen-dioksida do 2030. godine i usklađivanje zakonodavstva sa evropskim standardima.

Ministar Ćulafić je posebno istakao težinu zadatka zatvaranja Poglavlja 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine i koje je jedno od najzahtjevnijih i najskupljih.

– Izuzetno je teško naći balans između ekološkog i ekonomskog razvoja, pogotovo kada je u pitanju sjever Crne Gore, dodao je ministar.

Na sastanku su razmatrane i mogućnosti saradnje Ministarstva i Ambasade SAD u oblastima stručnog usavršavanja i razmjene iskustava.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.