Begović na Ministarskoj konferenciji Savjeta Evrope

0

Univerzitetski profesor u Norveškoj Marko Begović otvoriće debatu na 18. Ministarskoj konferenciji Savjeta Evrope o izazovima u upravljanju međunarodnog sportskog pokreta u vremenu velikih geopolitičkih pomjeranja.

Konferencija će biti održana 9. oktobra u Portu.

Na panelu će, pored Begovića, govoriti ministarka sporta Francuske Ameli Odia-Kestera i Džejms KarJames Carr, zamjenik direktora Asocijacije međunarodnih ljetnjih olimpijskih saveza (ASOIF).

Fokus panela je prvenstveno usmjeren na odnos sportskog pokreta i javnih vlasti, nivo politizacije posebno usljed pojave novih globalnih igrača poput Kine i asimetričnih aktera poput Katara.

– Mnoge države pokazuju rastući interes za organizaciju velikih sportskih događaja kako bi postigle ciljeve koji nisu uvijek vezani za sami sport i vrijednosti koje sport predstavlja. Četvrta industrijska revolucija ubrzala je ove promjene, pružajući nove prilike za zemlje Persijskog Zaliva i šire Azije, da utiču na dinamiku globalnog ekosistema – kazao je Begović.

Begović je nekadašnji član Izvršnog odbora Komiteta za sport Savjeta Evrope, koji je radio na novim međunarodno obavezujućim instrumentima, konvencijama koje tretiraju namještanje sportskih rezultata i integrisani sistem upravljanja organizacijom sportskih događaja.

On je najavio da će imati više radnih sastanaka sa predstavnicima vlada zemalja članica Evropske unije i predstavnicima međunarodnog sportskog pokreta.

– Cilj tih sastanaka pored koncepta sportske diplomatije i modela upravljanja, vezan je za postizanje što koherentnijeg djelovanja javnih vlasti i sporta kako bi se očuvali integritet i demokratske vrijednosti koje sport promoviše – kazao je Begović.

(Dan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.