UAE dobili status „glavnog odbrambenog partnera“ SAD-a

0

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden označio je Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) kao “glavnog odbrambenog partnera”, produbljujući vojne veze uprkos nesuglasicama zbog rata u Sudanu i dok rat bjesni na Bliskom istoku.

Najava koja je uslijedila u ponedjeljak nakon sastanka u Bijeloj kući između Bidena i čelnika UAE-a Sheikha Mohameda bin Zayeda al-Nahyana, čini UAE tek drugom zemljom koja je dobila ovaj status. Bidenova administracija ranije 2021. godine je Indiji dodijelila status glavnog odbrambenog partnera.

U saopštenju, Bijela kuća je rekla da će ovaj potez “dodatno unaprijediti odbrambenu saradnju i sigurnost na Bliskom istoku, Istočnoj Africi i regijama Indijskog okeana”.

Dalje se navodi da će, također, “omogućiti neviđenu saradnju kroz zajedničku obuku, vježbe i vojnu saradnju između vojnih snaga Sjedinjenih Američkih Država, UAE-a i Indije, kao i drugih zajedničkih vojnih partnera, u cilju unapređenja regionalne stabilnosti”.

Sastanak je održan dok je Izrael pojačao svoje napade na Liban. Najmanje 492 ljudi, uključujući 35 djece, ubijeno je u ponedjeljak u izraelskim napadima na Liban, u onome što je Izrael nazvao napadima na vojnu infrastrukturu Hezbollaha.

“Moj tim je u stalnom kontaktu s njihovim kolegama i radimo na deeskalaciji na način koji će omogućiti ljudima da se sigurno vrate svojim domovima”, rekao je Biden novinarima tokom fotografisanja u Ovalnom uredu.

Zvaničnik američkog State Departmenta rekao je novinarima da će američki zvaničnici raspravljati o “konkretnim idejama” za “strategiju izlaza” iz sukoba na Bliskom istoku, tokom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda ove sedmice. Washington je redovno kritikovan zbog izbjegavanja korištenja svog utjecaja – uključujući milijarde dolara vojne pomoći koju pruža Izraelu – kako bi smirio tenzije u regiji.

Kada je o Gazi riječ, dva lidera “naglasila su posvećenost da nastave zajednički rad na okončanju sukoba” i potrebu da se dozvoli humanitarna pomoć UN-a u enklavu, saopštila je Bijela kuća. Do danas je najmanje 41.431 Palestinac ubijen u Gazi usred gotovo jednogodišnje izraelske ofanzive.

Ujedinjeni Arapski Emirati su bili vodeći glas u Vijeću sigurnosti UN-a, predlažući rezolucije koje osuđuju izraelski rat u Gazi, često se sukobljavajući sa SAD-om koji ima pravo veta.

Ipak, Washington već dugo smatra da je zaljevska zemlja ključna za bilo kakve planove za oporavak Gaze nakon rata.

Bijela kuća je saopštila da su Biden i Al-Nahyan razgovarali o putu ka stabilizaciji i oporavku Gaze nakon rata.
Sukob u Sudanu

Ujedinjeni Arapski Emirati su imenovani za “glavnog odbrambenog partnera” Washingtona čak i uprkos sporenju zbog navodne uloge UAE-a u ratu u Sudanu.

UAE je optužen za preusmjeravanje oružja Snagama za brzu podršku (RSF), koje su u krvavom građanskom ratu sa sudanskom vojskom od aprila prošle godine.

Uoči sastanka u Bijeloj kući pet američkih zastupnika poslalo je pismo Bidenu, pozivajući ga da iskoristi utjecaj Washingtona u slučaju Sudana.

U saopštenju Bijele kuće se navodi da su lideri razgovarali o sukobu i “naglasili da ne može postojati vojno rješenja za sukob u Sudanu”. Također su “istakli da sve strane u sukobu moraju poštovati svoje obaveze prema međunarodnom humanitarnom pravu”.

Na odvojenom sastanku sa čelnikom UAE-a potpredsjednica SAD-a i predsjednička kandidatkinja Kamala Harris “izrazila je duboku zabrinutost zbog sukoba u Sudanu”, saopšteno je iz Bijele kuće.

“Ona je izrazila zabrinutost zbog miliona ljudi koji su raseljeni zbog rata kao i zbog zvjerstava koje su zaraćene strane počinile nad civilnim stanovništvom”, navodi se u saopštenju.

(Aljazeera)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.