Nacionalni parkovi u okviru UNESCO programa počeli da koriste termovizijske dronove za rano otkrivanje požara

0

U okviru UNESCO programa „Promocija održivog razvoja kroz UNESCO programe i lokalitete“ koji finansira abrdn Dobrotvorna fondacija, a kroz projekat „Smanjenje pojave šumskih požara u NP Durmitor i kanjonu rijeke Tare“, Javno preuzeće za nacionalne parkove Crne Gore od skoro koristi prednosti upotrebe termovizijskog drona i FIRMS satelita u istraživanju i nadzoru prostora, ali i ranom otkrivanju požara u NP Durmitor.

Problemi šumskih požara u zaštićenim područjima, uloga inovativnih tehnologija u njihovom otkrivanju i sposobnosti drona DJI Matrice 30T su bili tema edukacije organizovane za studente na brdu Gorica, a koja je realizovana u saradnji sa magistrom Borisom Markovićem, višim stručnim saradnikom Elektrotehničkog fakulteta. Studenti su mogli saznati više i o samom UNESCO projektu, radu stručne službe JPNPCG i NP Durmitor, te izazovima sa kojim se upravljači zaštićenim područjima susreću tokom svog rada.

Dron DJI Matrice 30T otvara brojne mogućnosti unaprijeđenja rada čuvarske službe i stručnih saradnika u okviru NP Durmitor ne samo kroz korišćenje termalne kamere, već i mogućnosti dugog leta, autonomnih zadataka, te snimanja u visokoj rezoluciji i velike sposobnosti zumiranja. Dron je već odigrao svoju ulogu u istraživanju šumskih sastojina, a dalja upotreba u istraživanju, misijama spasavanju, nadzoru, ranom otkrivanju požara i asistenciji tokom akcija gašenja tek dolazi.

Na predlog studenata dron, koji će biti od velike pomoći zaposlenima NP Durmitor na terenu, je dobio i simbolično ime „Ognjeni“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.