Vukadinović za BORBU: „Za budućnost Podgorice“ i DPS će biti najjači na podgoričkim izborima; URA se ponovo šlepa i uzda u svoj ucjenjivački kapacitet

0

Vanredni podgorički izbori izazivaju veliku pažnju javnosti, jer od njih zavisi dalji razvoj grada. Međutim, pošto u Podgorici živi trećina stanovništva države, ovi lokalni izbori imaju mnogo veću težinu, jer će pokazati pravi trenutni odnos snaga na političkoj sceni ne samo glavnog grada, već i države.

U nedjelju 29. septembra Podgoričanke i Podgoričani će nakon dvije godine pauze ponovo izaći na biračka mjesta. Predizborna kampanja političkih subjekata će biti gotova u ponoć (petak na subotu), jer tada počinje izborna tišina.

Za stručnu analizu predstojećih izbora, kao i očekivanja vezano za postizborna dešavanja, kontaktirali smo političkog analitičara prof. dr Srđana Vukadinovića.

Njegova očekivanja, kako kaže, su da se dobije jedna stabilna većina, te da se za dva ili tri mjeseca ne ide ponovo na izbore, kao što je slučaj u Budvi, gdje neće niko ni sa kim.

Vukadinović smatra da je od budvanskog scenarija puno bolji onaj po kojem bi političari išli sa onima sa kojima će praviti i realizovati programe i projekte koji su od interesa za građane Podgorice i riješiti lokalne probleme.

„Najbitnije je da se dobije jedna većina koja će se formirati relativno brzo, kako građani Podgorice ne bi trpjeli dalje političko mučenje i kako ne bi došli u situaciju kakva je u Budvi i još nekim opštinama, gdje se većina može formirati od koliko dojučerašnjih političkih prijatelja i saveznika, ali očito sujeta, revanšizam, ostrašćenost je nešto što je karakteristika aktuelne crnogorske politike, a samim tim i podgoričke. To sigurno neće dobro donijeti građanima Crne Gore, jer ukoliko idu iz izbora u izbore troškovi se gomilaju…“ – pojašnjava Vukadinović i smatra da ovi izbori neće puno toga riješiti, kao ni oni ponovo zakazani u Budvi.

On dalje kaže da je vjerovatno ovih poslednjih godinu dana uticalo na određene političke grupacije u Podgorici da politički sazriju i da razmišljaju u pravcu toga da se većina pravi sa onima koji imaju slične političke programe koji su od interesa za lokalnu zajednicu.

ZBPG i DPS najjači, a u lokalni parlament ulazi i Evropski savez

Na pitanje koje će političke grupacije biti najjače, a koja će najviše profitirati na predstojećim izborima, Vukadinović kaže da će liste „Za budućnost Podgorice“ i Demokratske partije socijalista bez dileme imati najviše glasova. Kao treću po jačini, Vukadinović vidi ili listu okupljenu oko Pokreta Evropa sad i Demorkata, ili listu „Za bolju Podgoricu-Jakov Milatović“.

„Te četiri liste će sigurno ući u parlament Podgorice, a vjerovatno će taj cenzus proći i Evropski savez, dok je za ostale upitno da li će proći cenzus“ – predviđa naš sagovornik, koji je stava da ne bi bilo dobro da tas na vagi budu neke male partije.

Dritan Abazović, Luka Rakčević (URA) i Jakov Milatović

Vukadinović je stava da se tu ne radi ni o Milojku Spajiću i Jakovu Milatoviću, već o njihovim koalicionim partnerima, podsjećajući da se URA dvije-tri godine „šlepa“ u predizbornim kampanjama, jer ne želi da izmjeri svoj stvarni kapacitet. „Jedino ima taj ucjenjivački kapacitet, kada dođe u poziciju da formira vlast. Tako da ne bi dobro bilo da ta koalicija, ako bude tas na vagi sa pet ili šest odbornika, usloljava time što će URA dati gradonačelnika, iako postoje mnogo jače partije“ – pojašnjava Vukadinović.

Naš sagovrnik smatra i da će se stabilnost vlasti dobiti onog trenutka kada pobjednik bude formirao vlast i kada neke partije koje imaju samo ucjenjivački kapacitet, a veoma mali ili minorni izborni kapacitet budu ne budu tražile čelne pozicije.

Koalicija PES-a i Demokata kratkog vijeka

Što se tiče koalicije PES-a i Demokrata, Vukadinović smatra da vrlo brzo može doći do rakida saradnje ova dva politička subjekta.

Foto: Instagram

Po njegovom mišljenju koalicije PES-Demokate, odnosno Pokret za Podgoricu i URA pokušavaju da se spasu političke marginalizacije.

„Ne bi bilo dobro da odmah nakon izbora dođe do raskola u tim koalicijama, a može doći zbog određenih kadrovskih rješenja, apetita i zahtjeva. Do raskola sigurno neće doći oko suprostavljenosti oko projekata i političkih programa, nego zbog kadrovskih rješenja“ – ističe Vukadnović i dodaje:

„U trenutku kada PES govori da neće ići putem saradnje sa Milatovićevom listom, kada mnogi govore da neće ići sa DPS-om, a DPS, Evropski savez i SEP da neće sa drugima poltičkim grupacijama, onda je pitanje da li to Podgorica klizi ka budvanskom scenariju ili ka formiranju jedne kakve-takve većine koja bi mogla da se održi makar do pola mandata, jer očito da će do tada doći i do novih državnih izbora, koji mogu mnogo toga da promijene i na lokalnom nivou.“

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.