FANTOM SA VELJEG BRDA

0

Piše: Fidelity consulting

Nakon što je prvi lik izvršne vlasti lupio-pa-ostao-živ da se povećanjem bruto zarade neće dogoditi inflacija, zatim uveo novi pojam u ekonomsku teoriju „prosječna minimalna plata“, prije par dana smo svjedočili najnovijoj umotvorini – nasilno je uveden pojam „izvedena kamata“.

Šta reći nakon ovog triumvirata neistina, a ne zaplakati? Kako je moguće da neko može da izgovori ovakve stvari na nivou samouvjerenosti realnog Bred Pita na Vimbldonu (jeste, čovjek ladno ima 60 godina), kad se zapravo radi o naduvanoj lutki pomenutog maraguna?

Ko prati strateška dokumenta, zna da ovaj projekat nije naveden u Fiskalnoj strategiji niti u Smjernicama makroekonomske politike za period 2024 – 2027. Dodatno, obzirom da se radi o kategoriji stanova za socijalno stanovanje, ovog projekta nema ni u Planu rasta za Zapadni Balkan.

Iole pismen čovjek kapira da je ovo mučan pokušaj dizanja rejtinga koji nepovratno tone, iz razloga što su punoljetni građani Crne Gore ukapirali da je ovo nivo obmana za prvi razred osnovne škole, koje mogu samo jednom da prođu i to uz PEZ bombone.

No, to nije samo današnja tema.

Prvi lik izvršne vlasti u Crnoj Gori je prije par dana izbačio još jedan biser koji će se predugo pamtiti (slika 1): kamata stopa je za manje stanove veća (1,7%), a za veće stanove – manja (1%), pa je tako dobio, pazite sad, izvedenu kamatu od 1,2%?!

Po strani što navedeno nije matematički tačno (1+1,7 podijeljno sa dva NE MOŽE biti 1,2), po prvi put u ekonomskoj istoriji čujemo da se kamatne stope razlikuju po osnovu površine stana.
Ako to nije dovoljno, pazite diskirminaciju: manji stanovi nose sa sobom višu kamatnu stopu?!

Ipak, hajde da zanemarimo navedeno i krenemo u matematiku.

Kada stavimo pomenute kamate u obračun (1% i 1,7%), ispada da cijena m2 u primjeru stana od 60 kvadrata sa ratom od 290 eura, iznosi 1.367 eura. Kod primjera stana od 100 kvadrata, cijena m2 sa ratom od 390 eura, iznosi 1.210 eura (slika 2).

Pre-pre-prelijepo.

Ajmo korak dalje: ako bi se pridržavali početnih premisa prvog lika izvršne vlasti (1.000 eura m2, rata 390/290 eura, 30 godina otplata), kamatna stopa za stan od 100m2 bi iznosila 2,42% a za stan od 60 m2, kamata skače na 4,2% (slika 3).

A to se razlikuje od obećane 1,2% kamatne stope čak 100, odnosno 350%.

No dobro, još malo pa – nestalo!

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrikama „Drugi pišu“ i „Kolumne“ nisu nužno i stavovi redakcije portala „Borba“)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.