Iran je spreman za nuklearne pregovore

0

Iran je spreman da započne novu rundu nuklearnih pregovora, rekao je ministar vanjskih poslova te države Sejed Abas Aragči.

U objavi na društvenim mrežama, šef iranske diplomatije je naveo kako je Teheran spreman ove sedmice otvoriti razgovore o iranskom nuklearnom programu, ako drugi pokažu spremnost. No, nedavno imenovani ministar iz umjerene struje iranske politike priznao je da povećane regionalne napetosti čine oživljavanje procesa izazovom.

“Ako su druge strane spremne, možemo ponovo pokrenuti pregovore tokom ove posjete”, istakao je Aragči koji bi trebao ove sedmice doći u Njujork kako bi prisustvovao Opštoj skupštini UN-a, a očekuje se da će iranski predsjednik Masoud Pezeškian sjutra održati govor.

“Ostat ću u Njujork još nekoliko dana nakon povratka predsjednika i imaću još sastanaka s ministrima vanjskih poslova različitih država”, rekao je iranski ministar u izjavi koju je prenijela državna novinska agencija IRNA.

Umjerena politika

U julu ove godine je relativno umjereni Masoud Pezeshkian pobijedio na predsjedničkim izborima. On je obećao kako će ponovo pokrenuti pregovore sa zapadnim silama kako bi ukinuo sankcije u potrazi za ublažavanjem ekonomskog pritiska na Iran.

Teheran i svjetske sile potpisali su 2015. godine značajan nuklearni sporazum – takozvani Zajednički sveobuhvatni plan djelovanja (JCPOA) – osmišljen za suzbijanje iranskih nuklearnih aktivnosti u zamjenu za ublažavanje sankcija. Tri godine kasnije, tadašnji američki predsjednik Donald Tramp jednostrano se povukao iz sporazuma, nametnuvši nove sankcije.

Sastav kabineta koji je odabrao Pezeškian signalizirao je njegovu želju da se ponovo poveže sa Zapadom. I Aragči i zamjenik za strateška pitanja Mohamad Javad Zarif smatraju se arhitektima JCPOA-e.

Vrhovni vođa Ali Khamenei, koji je krajnji donosilac odluka u Iranu, rekao je Vladi u aprilu da “nema štete” u kontaktima sa “neprijateljem”.

Eskalacije od Gaze do Ukrajine

Međutim, približavanje Irana i Zapada ometa eskalacija napetosti u regiji.

Iran je povezan s nizom regionalnih igrača koji su u sukobu s Izraelom i njegovim ključnim saveznikom Sjedinjenim Američkim Državama, uključujući Hamas u Gazi, Hezbolah u Libanu i pobunjenički pokret Huti u Jemenu.

Teheran takođe jača svoje veze s Rusijom. Vašington i njegovi saveznici iz Evropske unije optužuju Iran da podržava rat Moskve protiv Ukrajine isporukom bespilotnih letjelica i projektila. Aragči je glatko odbacio te tvrdnje ranije ovog mjeseca, nazvavši ih utemeljenima na “pogrešnim obavještajnim podacima”.

U svojim primjedbama u ponedjeljak, ministar vanjskih poslova priznao je da ovo nije vrijeme za rješavanje neprijateljstva sa SAD-om, ali je iszistirao da se “njegovi troškovi mogu smanjiti”.

(Al Jazeera)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.