Ministar Đurić na sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja: Ujedinimo se u zauzamanju za mir

0

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić učestvovao je u Njujorku na ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja, i tom prilikom zahvalio zemljama članicama na poštovanju međunarodnog prava u proteklim decenijama.

Podsjetivši da predstavlja zemlju u čijoj je prijestonici održan prvi samit Pokreta nesvrstanih zemalja, Đurić je istakao da Srbija i danas poštuje i njeguje principe na kojima je organizacija osnovana, jer ti principi su i danas relevantni.

„Moja zemlja Srbija bila je suočena sa teškim kršenjem Povelje UN, kako 1999. godine kada smo napadnuti bez saglasnosti Savjeta bezbjednosti UN, tako i 2008. godine kada su privremene institucije samouprave u Prištini jednostrano proglasile nezavisnost južne srpske pokrajine“, rekao je Đurić.

Podsjetio je da je ta unilateralna odluka doneta bez saglasnosti Srbije, bez odobrenja UNMIK-a i bez bilo kakvog referenduma.

„Danas nažalost na mnogim mjestima vidimo teške posljedice pravljenja opasnih presedana širom sveta, bez obzira na veličinu ili broj stanovnika neke zemlje. Ujedinimo se u zauzamanju za mir u ovom teškim vremenima, kada je i sama riječ mir postala kontroverzna“, poručio je šef srpske diplomatije.

Srbija je, prema njegovim riječima, zemlja orijentisana ka budućnosti i ekonomskom razvoju, koja sve probleme nasljeđene iz prošlosti nastoji da riješi na miroljubiv način, i na svom razvojnom putu neće zaboraviti stare prijatelje.

Đurić je pozvao predstavnike država članica Pokreta nesvrstanih da ostanu odani izvornim principima te organizacije, istakavši da će u tome uvek imati podršku Srbije

8.44 – Ministar Đurić kolegi iz Butana zahvalio na podršci u očuvanju suvereniteta

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić razgovarao je, uoči otvaranja generalne debate 79. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sa ministrom inostranih poslova Butana Lionpom Dinom N. Dungielom, kojem je zahvalio na podršci Srbiji u očuvanju suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova.

8.07 – Đurić: Konaković pokušao da zloupotrebi sastanak Pokreta nesvrstanih da optuži Srbiju

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je da je na sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja u Njujorku ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković pokušao da zloupotrijebi taj skup da bi optužio Srbiju i srpski narod za agresiju i označio ih kao zločince i agresore.

Đurić je naveo da je u svom govoru nastojao da izloži agendu budućnosti Srbije i regiona i da govori o dinamičnom ekonomskom razvoju, povezivanju u oblasti saobraćaja, novih generacija u regionu i izgradnji zajedničke bolje budućnosti, izostavljajući sve ružno što je bilo u prošlosti.

(RTV Vojvodina)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.