Policijski komesar ponudio 180.000 evra da se brani sa slobode: Sudiji to nije dovoljna garancija

0

Četrdesetsedmogodišnji Dragan Kojović iz Bijelog Polja, bivši policijski službenik – komesar za kriminalističko-obavještajne poslove, podnio je predlog za određivanje jemstva u iznosu od 188.000 eura u nekretninama kako bi mu bilo omogućeno da se brani sa slobode u postupku koji se protiv njega vodi pred podgoričkim Višim sudom zbog sumnje da je bio pripadnik kriminalne organizacije koja se na međunarodnom nivou bavila švercom narkotika.

Ponuđeno jemstvo sastojalo se od šuma, pašnjaka, livada i porodičnog stambenog objekta, te pomoćnih objekata koji su u vlasništvu braće okrivljenog.

Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša odbila je Kojovićev predlog, uz obrazloženje da visina novčanog iznosa i kvalitet ponuđenog jemstva nijesu pružili dovoljnu garanciju za obezbjeđivanje prisustva okrivljenog u daljem toku postupka i da postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva, pa se pritvor ukazuje kao nužna mjera. Osim toga, ponuđeni iznos, kako piše u odluci, nije u srazmjeri sa kaznom koja mu prijeti.

– Takođe, u konkretnom slučaju nije dostavljena dokumentacija iz koje se može utvrditi da li lica koja su ponudila jemstvo posjeduju još neku drugu imovinu, ili je ponuđena jedina imovina koju oni imaju, piše – navodi se u obrazloženju rješenja koje je donijela sudija Mugoša, prenosi „Dan“.

Kojovićev advokat Damir Lekić izjavio je žalbu na odluku o odbijanju jemstva.

Prema spisima predmeta, kriminalno djelovanje ove grupe otkriveno je zahvaljujući aplikaciji Anom, koja je slična Skaj aplikaciji. Dekodirana je u akciji „Trojanski štit“, u kojoj je učestvovao i američki FBI.

Specijalno tužilaštvo je u ovom predmetu podiglo optužnicu protiv 21 lica, koja je u junu ove godina bila vraćena na dopunu, a koja ih tereti da su bili dio kriminalne grupe koja je švercovala kokain i marihuanu iz Albanije u Crnu Goru i dalje u zemlje zapadne Evrope. Kao organizatori grupe označeni su Dragan Jeknić, Zlatibor Vrhovec, Benjamin Ljačević i Đorđije Gojačanin, koji su, kako tvrde iz SDT-a, vrbovali ostale pripadnike kriminalne organizacije. To su, prema navodima tužilaštva, Srđan i Nora Zvicer, Eldin Tuzović, Stefan Gaćeša, Dejan Pavlović, Nikola Crnković, Aleksandra Rašović, Almir Rastoder, Ferid Ciriković, Mladen Šutović, Sava Španjević, Aleksandar Brajković, Nikola Vojnović, Dragan Kojović, Marko Gutić, Vladan Zeković, Damir Peričić i druga zasad nepoznata lica.

Organizatori grupe, kako tvrde iz tužilaštva, sačinili su plan za vršenje neodređenog broja krivičnih djela iz oblasti šverca narkotika i odredili za sebe da planiraju i organizuju djela, vrbuju ostale pripadnike grupe, da angažuju kurire za prevoz droge, obezbjeđuju kuće za skladištenje i prepakivanje robe i ostvaruju kontakte sa više lica iz Albanije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.