Varhelji: Srbiji je mjesto u EU

0

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je da Evropska nedelja mogućnosti koja je danas počela u Beogradu predstavlja simbol dugogodišnjeg partnerstva Evropske unije i Srbije, i da prikazuje čitav spektar mogućnosti koje EU nudi građanima, preduzećima i institucijama Srbije.

„Proširenje EU načinili smo jednim od najviših prioriteta na našoj političkoj agendi. Mi intenzivno radimo na tome da vam donesemo neke prednosti članstva u EU i prije vašeg punog pristupanja“, rekao je Varhelji u video-poruci emitovanoj na početku „Evropske nedelje mogućnosti“ koja se održava u Beogradu.

 

On je kao glavni alat istakao Plan rasta za Zapadni Balkan, navodeći da predstavlja osnovu za ubrzanu postepenu integraciju i dodao da je cilj Plana da Srbija  i svi partneri sa Zapadnog Balkana budu bolje pripremljeni i prođu kroz brži proces pristupanja.

“Plan rasta ima za cilj da podstakne socio-ekonomski razvoj i približavanje regiona EU sa potencijalom da udvostruči ekonomije Zapadnog Balkana u narednoj deceniji. Istovremeno, plan promoviše ekonomsku integraciju unutar regiona kroz zajedničko regionalno tržište“, rekao je Varhelji, prenosi Tanjug.

On je istakao da je Srbiji mjesto u Evropskoj uniji i da je EU u potpunosti posvećena podršci Srbije na putu ka modernizaciji, rastu i reformama potrebnim za članstvo u EU.

„Mi smo vaši partneri na ovom putu i uvjeren sam da ćemo zajedno uspjeti. Molimo Vas da maksimalno iskoristite EU nedelju mogućnosti, kako bismo napredovali na našem zajedničkom putu“, zaključio je komesar.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.