Šta CEFTA pravila o elektronskoj trgovini donose privredi i građanima

0

U svijetu digitalizacije internet trgovina doživjela je procvat. Samo nekoliko klikova dijeli nas od brojnih koristi koje nam pruža online tržište – počev od širokog izbora robe i usluga, uštede vremena ali i novca. No, iako na prvi pogled sve djeluje jednostavno, iza kulisa često se kriju kompleksne procedure, koje mogu usporiti razmjenu te produžiti put robe i usluga do krajnjih korisnika.

Sve to na umu imali su predstavnici CEFTA-e tokom pripreme Odluke o olakšavanju elektronske trgovine.

U pitanju je dokument koji čeka zeleno svjetlo Zajedničkog komiteta CEFTA-e, a koji bi u slučaju usvajanja donio brojne olakšice prilikom e-trgovine i potvrdio da smo korak bliže evropskim standardima.

Promjena pejzaža e-trgovine u regionu

Standardizacija pravnog okvira osnovni je cilj Odluke o olakšanoj e-trgovini. Na taj način CEFTA bi u potpunosti promijenila pejzaž e-trgovine u regionu, ne samo smanjenjem administrativnih prepreka i olakšanim kretanjem robe i usluga, već i kroz unapređenje zaštite potrošača. Ovim dokumentom teži se stvaranju jednostavnijeg, transparentnijeg i sigurnijeg digitalnog tržišta koje će podstaći dalji rast e-trgovine, povećati konkurenciju i donijeti pogodnosti kako potrošačima, tako i privredama regiona.

Šta odluka donosi građanima i privredi?

Odluka o e-trgovini CEFTA-e ima dalekosežne posljedice koje dotiču živote i potrošača i kompanija. Građanima prije svega donosi širok izbor roba i usluga koje su dostupne jednim klikom. Uzmimo za primjer da se nalazite u Crnoj Gori a želite da trgujete na e-trgovinskoj platformi u Srbiji, Bosni i Hercegovini ili pak Sjevernoj Makedoniji. CEFTA-ina odluka će vam omogućiti da to radite sa lakoćom i sigurnošću, znajući da su vaša prava kao potrošača zaštićena i da vas neće opterećivati suvišna birokratija.

Odluka nije važna samo za potrošače, već i kompanije. Zamislite jednog crnogorskog proizvođača koji sada lako može da proširi svoju ponudu na sve CEFTA zemlje. Sa usklađenim pravilima e-trgovine poslovanje se širi, raste lokalna ekonomija, otvaraju se nova radna mjesta, a sve to bez dodatnih administrativnih prepreka. Pritom, kompanije posluju po pravilima svog domaćeg tržišta, što cijeli proces čini jednostavnijim.

Sigurna i pouzdana internet trgovina

Zaštita potrošača u fokusu je Odluke o olakšanoj e-trgovini. Riječ je o postavljanju zajedničkih standarda, usklađenih sa pravilima Evropske unije, koji čine online kupovinu sigurnom i pouzdanom.

Dakle, kada trgujete na internetu, internet stranice moraju zadovoljiti standarde za transparentnost i sigurnost, pružajući jasne informacije o prodavcu, cijenama, uslovima prodaje… Odluka takođe predviđa i pravo da otkažete kupovinu u roku od 14 dana bez plaćanja penala i povratite novac.

Isporuka mora biti obavljena u roku od 30 dana, osim ako nije drugačije dogovoreno, a rizik od gubitka ili oštećenja prelazi na vas tek kada primite robu.

Zaključno, CEFTA-ina Odluka o e-trgovini nije samo još jedna birokratska inicijativa. To je promjena koja otvara vrata dinamičnijem i povezanijem digitalnom tržištu. Bilo da ste potrošač u potrazi za raznovrsnijim internet opcijama, preduzetnik koji želi proširiti poslovanje ili ekonomija koja teži  digitalnom napretku, ova odluka nosi ogromne koristi. Kada bude usvojena, CEFTA će otvoriti vrata prema jedinstvenom tržištu EU, signalizirajući posvećenost transparentnosti, efikasnosti i usklađivanju sa evropskim standardima.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.