Živković: Pravovremena intervencija i uključenost roditelja doprinosi uspješnosti logopedskih tretmana

0

Pravo vrijeme za odlazak kod logopeda je čim roditelji ili vaspitači primijete bilo kakvo odstupanje u komunikaciji i govorno-jezičkom razvoju djeteta, jer pravovremene instrukcije i savjeti mogu značajno pomoći, istakla je logopedica Javne predškolske ustanove (JPU) ,,Đina Vrbica“, Senka Živković.

Ona je, u intervjuu za PR Centar, kazala da je u JPU „Đina Vrbica“ roditelji mogu zakazati konsultaciju ili tretman kod logopeda na nekoliko načina.

„Naši logopedi su smješteni u vaspitnim jedinicama „Leptirić“ i „Dragan Radulović“. Nakon inicijalnog obilaska vaspitnih grupa sredinom septembra, roditelji mogu direktno kontaktirati logopeda radi zakazivanja termina. Takođe, vaspitači mogu zakazati termin, ali je važno da roditelji budu potpuno informisani o svemu, jer se tretman kod logopeda nikada ne zakazuje bez prethodnog konsultovanja roditelja“, navela je Živković.

Prema njenim riječima, sugestije vaspitača su izuzetno važne i roditelji ih ne bi smjeli ignorisati kad je u pitanju prijedlog za upućivanje djece kod logopeda.

„Pravovremene instrukcije za pravilan podsticaj često mogu ublažiti, a ponekad i preduprijediti potrebu za logopedskim tretmanima“, rekla je Živković.

Pojasnila je da su roditelji neophodni za uspješnu realizaciju tretmana.

Ukazala je da kada se utvrdi da su djetetu neophodni logopedski tretmani, dinamika realizacije tih tretmana u vrtiću zavisiće od realnih radnih mogućnosti logopeda, kojih trenutno u JPU „Đina Vrbica“ ima dvoje.

„Naša Ustanova već godinama unazad broji preko 6000 djece. Oba logopeda, osim individualnih tretmana, obavljaju i niz drugih poslova u skladu sa Planom i programom rada logopeda, kao i planom i programom rada Ustanove. Zbog toga je uključenost roditelja izuzetno značajna“, kazala je Živković.

Uspješnost tretmana, kako je dodala, zavisi od više faktora, prije svega od vrste i stepena teškoće koju dijete ima, od kapaciteta djeteta, kao i od podrške koju dijete dobija od sredine u kojoj boravi i koja ga okružuje.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.