Nosioci srpskih pasoša sa Kosova za 20 dana u EU bez viza

0

Nosioci srpskih pasoša sa Kosova koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, za 20 dana moći će da putuju u zemlje EU bez viza, navodi se u današnjem Službenom listu EU, prenosi RTV:.

„Ova Uredba stupa na snagu dvadesetog dana od dana objave u Službenom listu Europske unije. Ova je Uredba u potpunosti obavezujuća i direktno se primjenjuje u državama članicama u skladu s Ugovorima“, navodi se u dokumentu koji je objavljen u Službenom listu EU.

Uredbu Evropskog parlamenta i Saveta EU o izmenama Uredbe koja se odnosi na nosioce srpskih pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije potpisali su 18. septembra u Strazburu predsjednica Evropskog parlamenta (EP) Roberta Mecola i ministar za evropska pitanja Mađarske Janoš Boka, kao predstavnik zemlje koja predsjedava Savetom EU.

Potpisivanju prisustvovovao je i poslanik EP Matjaž Nemec, koji je u prethodnom sazivu EP bio izvestilac za ukidanje ovih viza.

Nemec je nakon odluke o ukidanju viza izjavio za Kosovo onlajn da je za njega bilo neprihvatljivo da mala grupa ljudi na Zapadnom Balkanu ostane diskriminisana, dok je EU ove godine konačno uvela viznu liberalizaciju za sve zemlje regiona.

Savet EU je 22. jula ove godine doneo odluku o ukidanju viza za nosioce srpskih pasoša sa Kosova koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, čime je završen zakonodavni proces o ovom pitanju u EU, a Evropski parlament je 23. aprila, na predlog Nemeca, izglasao viznu liberalizaciju za nosioce srpskih pasoša sa Kosova.

Ambasador Srbije pri Evropskoj uniji Danijel Apostolović izjavio je ranije za Kosovo onlajn da će nosioci biometrijskih pasoša Republike Srbije koje izdaje Koordinaciona uprava za KiM najzad moći da putuju u zemlje Evropske unije bez viza, najvjerovatnije od druge nedelje oktobra.

“Dvadeset dana nakon objavljivanja odluka će stupiti na snagu. Ako se sve bude bude odvijalo kako treba, to znači da bi odluka mogla da stupi na snagu oko 10. oktobra. Srbi sa Kosova i Metohije, odnosno nosioci biometrijskih pasoša Republike Srbije koje izdaje Koordinaciona uprava za Kosovo i Metohiju bili su posljednji na Zapadnom Balkanu kojima je do sada bila potrebna viza za putovanje u zemlje Evropske unije, što je samo po sebi diskriminacija”, kaže Apostolović.

(Kosovo online)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.