Varhelji povodom Evropske nedjelje mogućnosti: Podrška Srbiji na putu modernizacije, rasta i reformi

0

U Beogradu je danas otvorena druga Evropska nedjelja mogućnosti, uz poruku evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija da je Evropska unija u potpunosti posvećena podršci Srbiji na njenom putu modernizacije, rasta i reformi.

Obraćajući se učesnicima video linkom, Varhelji je rekao da Nedjelja mogućnosti prikazuje ono što EU nudi građanima Srbije i da „simbolizuje dugogodišnje partnerstvo EU i Srbije“.

„EU nije samo najvažniji politički i ekonomski partner Srbije i najveći donator, već posvećeni partner koji ulaže u rast, modernizaciju i prosperitet Srbije na njenom putu ka evropskim integracijama“, rekao je evropski komesar za proširenje.

On je izrazio uvjerenje da će Srbija iskoristiti trenutni zamajac i u potpunosti iskoristiti mogućnosti onoga što Plan rasta za Zapadni Balkan predstavlja.

Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre je na otvaranju događaja u Evropskoj kući u Beogradu rekao da je Nedjelja mogućnosti prekretnica u „dugogodišnjoj saradnji EU i Srbije“.

„Evropska nedjelja mogućnosti nije samo događaj. Želimo da to bude trenutak kada produbljujemo naše odnose sa građanima Srbije… Platforma i mjesto sastanka gdje možemo izgraditi nove ideje i pretvoriti ove ideje u stvarnost“, rekao je Žiofre.

On je ponovio da EU nije samo donator, već i prijatelj i partner Srbije.

Žiofre je rekao da je Evropska nedelja mogućnosti proširila angažovanje u najvažnijim sektorima društva, kao i da je planirano više od 70 sesija.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević istakla je da je poenta Evropske nedjelje mogućnosti kako iskoristiti potencijale koje pruža EU.

„Kako da na najbolji način, ili bolje nego do sada, iskoristiti potencijale koje nam sa statusom kandidata danas pruža EU za svakog od nas. Ne samo za državu, centralnu vlast, lokalnu samoupravu, nego svakog od nas, od malih i srednjih preduzeća do nevladinih organizacija na lokalnom nivou“, rekla je Miščević.

Druga po redu Evropska nedjelja mogućnosti, čiji je slogan „Možeš i ti“, održaće se u Beogradu i Nišu od 23. do 27. septembra 2024.

Glavni cilj je informisanje građana o podršci i aktuelnim fondovima EU u oblasti biznisa i inovacija, kulture, civilnog sektora, medija, obrazovanja, mladih i sporta, lokalnog razvoja, zelene tranzicije i teritorijalne saradnje.

(Beta)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.