Gardašević: Subvencionisati preventivne preglede za rano otkrivanje raka

0

Crna Gora zauzima četvrto mjesto u svijetu po smrtnosti od malignih bolesti i nažalost se nalazi među zemljama s najvišom stopom, navela je kandidatkinja za odbornicu na Podgoričkoj listi Maja Gardašević.

“Posebno je zabrinjavajuća činjenica da je rak dojke na prvom mjestu po učestalosti obolijevanja među našim građanima, dok se po smrtnosti od raka grlića materice nalazimo na šestom mjestu u Evropi”, navela je Gardašević.

Ove statistike su, dodaje, snažan podsjetnik na ozbiljnost situacije i neophodnost zajedničkog djelovanja kako bismo smanjili ove brojke i pružili podršku onima koji se bore sa ovom teškom bolešću.

“Pravovremena detekcija i dijagnostika ključ za uspješno liječenje. Glavni grad će preduzeti konkretne korake i subvencionisati preventivne preglede za sve građane. Ovom odlukom želimo omogućiti lakši pristup ranoj dijagnostici i preventivnoj zdravstvenoj zaštiti, jer je prevencija najmoćniji alat u borbi protiv malignih bolesti. Ovim putem apelujemo na sve građane da redovno odlaze na preventivne preglede”, rekla je Gardašević.

Kako je dodala, briga o zdravlju ne smije biti odlagana, jer su rani pregledi često presudni za uspješan ishod liječenja.

“Poseban poziv upućujemo onima koji su trenutno suočeni s borbom protiv raka – onkološkim pacijentima, njihovim porodicama i prijateljima. Svjesni smo da borba s ovom bolešću nije samo fizička, već i emocionalna i psihološka. Kroz osnivanje dnevnog centra za onkološke pacijente, Glavni grad i cijela zajednica pružiće ruku podrške, kako bismo zajedno stvorili bolje uslove za liječenje i oporavak. Ova inicijativa je samo jedan korak ka sveobuhvatnoj borbi protiv raka, i još jednom poziv svima da ne zaborave važnost preventivnih pregleda. Briga o zdravlju je odgovornost svih nas, a pravovremeni pregledi spašavaju živote”, zaključila je Gardašević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.