Olakšanje za Šolcove socijaldemokrate nakon izborne pobjede u Brandenburgu

0

Nakon niza razočaravajućih izbora socijaldemokrate (SPD) lijevog centra njemačkog kancelara Olafa Šolca konačno imaju šta slaviti nakon pobjede na nedjeljnim izborima u istočnoj državi Brandenburg.

Šolc je danas u Njujorku gdje bi se trebao sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i brazilskim predsjednikom Luizom Inasiom Lulom da Silvom, prenosi Fena.

On će vjerovatno detaljno izanalizirati izbore u Brandenburgu, na kojima je njegova stranka bila najjača. Veći dio ljeta ankete su pokazivale da krajnje desničarska Alternativa za Njemačku (AfD) vodi u Brandenburgu. Ali iako je AfD ostvario dobitke na izborima u nedjelju, stranka nije uspjela prestići SPD.

Usred rekordno visoke izlaznosti, birači u Brandenburgu dali su SPD-u gotovo 31 posto, prema preliminarnim rezultatima, što je povećanje od skoro pet procentnih poena u odnosu na rezultat SPD -a na posljednjim državnim izborima 2019.

Vjerovatno je došlo do velikog uzdaha olakšanja u Njujorku, gdje je Šolc proveo nedjelju na samitu UN-a i sastancima sa drugim svjetskim liderima.

Pobjednik odbio podršku Šolca

Nepopularni Šolc suočio se s pitanjima treba li nastaviti voditi stranku na saveznim parlamentarnim izborima u septembru 2025. Poraz u Brandenburgu, koji SPD vodi od 1990. godine, povećao bi pritisak. Ali Šolc će vjerovatno uživati ​​samo u kratkom predahu nakon nedjeljnog glasanja.

SPD-ov junak večeri bio je popularni dugogodišnji aktuelni premijer Brandenburga Ditmar Voidke koji se izričito distancirao od Šolca uoči izbora i odbio podršku kancelara tokom kampanje.

Voidke je umjesto toga napravio izbore kao referendum o svojoj ličnoj popularnosti, obećavajući da će se povući ako njegova stranka ne dođe na vrh.

To je uprkos činjenici da Šolc živi u glavnom gradu Brandenburga Potsdamu koji se nalazi nedaleko od Berlina.

 

(Al Jazeera)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.