U predmetima SDT-a četiri zaštićena svjedoka

0

Prema podacima Uprave policije, ove godine sprovođene su mjere zaštite u četiri programa zaštite svjedoka, prema četiri lica, i to u predmetima koji su u nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva (SDT). Sve to se radi shodno nadležnostima policije koje su definisane Zakonom o zaštiti svjedoka.

Od svega toga,  dva programa zaštite sprovode se u saradnji s partnerskim službama. To pokazuju podaci koje je Vlada dostavila Evropskoj komisiji.

U Odsjeku za zaštitu svjedoka Uprave policije sistematizovana su 34 radna mjesta, a trenutno je popunjeno 30 radnih mjesta.

Poseban osvrt u podacima dostavljenim Evropskoj komisiji napravljen je i vezano za stanje u SDT-u.

Navodi se da su u SDT u prvih šest mjeseci ove godine tužilačku funkciju obavljali glavni specijalni tužilac i 14 specijalnih tužilaca i državnih tužilaca upućenih u Specijalno državno tužilaštvo, od kojih su glavni specijalni tužilac i svega devet tužilaca radili svih šest mjeseci.

Prema infomacijama dostavljenim kroz Vladin prilog za izvjestaj Evropske komisije, problem nedovoljnog broja specijalnih tužilaca u odnosu na obim posla, strukturu predmeta i stvarnu i mjesnu nadležnost Specijalnog državnog tužilaštva bio je izražen i u prvoj polovini ove godine.

„Što je prepoznato od strane Vrhovnog državnog tužilaštva i Tužilačkog savjeta, pa je izvršen izbor jedne specijalne tužiteljke, a jedna državna tužiteljka u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici je upućena u Specijalno državno tužilaštvo“, dodaje se.

Ističe se da je predlog za povećanje broja službenika, posebno pravnih savjetnika i stručnih saradnika ekonomske struke, kako bi na adekvatan zahtjev odgovorili potrebama kvalitetne analize i obrade obimnih dokaznih materijala, upućen od strane Specijalnog državnog tužilaštva.

To je urađeno kroz formu predloga za izmjenu i dopunu Pravilnika o okvirnim mjerilima rada za određivanje potrebnog broja državnih tužilaca i državnih službenika i namještenika u Državnom tužilaštvu.

U pogledu prostornog kapaciteta, u prvih šest mjeseci 2024. završeno je, kako se navodi, iseljenje svih institucija koje su se nalazile u tzv. staroj zgradi Vlade, a u toku je faza projektovanja i izvođenja radova u cilju stvaranja uslova za rad Specijalnog državnog tužilaštva.

„U međuvremenu, do preseljenja u pomenuti objekat, a radi stvaranja uslova za nesmetani proces rada, odlukom vrhovnog državnog tužioca, uz saglasnost ministra pravde, Specijalnom državnom tužilaštvu privremeno je ustupljeno devet kancelarija zgrade koje su bile u državini Ministarstva pravde“, zaključuje se u izvještaju koji je Vlada dostavila Evropskoj komisiji.

(RTCG)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.