Gašić: Kajmakčalan je trajni spomenik časti i ponosa, podsjećanje na cijenu koju smo kao narod platili za pravo da sami upravljamo svojom sudbinom

0

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić danas je položio vijenac povodom obilježavanja 108 godina od Bitke na Kajmakčalanu, prve velike pobjede reorganizovane srpske vojske u Prvom svjetskom ratu.

Iz Ministarstva odbrane Srbije je saopšteno da je Gašić u svom obraćanju istakao da je Kajmakčalan sveto mjesto i simbol junaštva, žrtve i nepokolebljive borbe srpskog naroda za slobodu.

– Ova planina natopljena krvlju predaka za nas predstavlja više od mjesta sjećanja. Ona je trajni spomenik časti i ponosa, ali i podsjećanje na cijenu koju smo kao narod platili za pravo da sami upravljamo svojom sudbinom – rekao je Gašić.

On je naveo da je bitka na Kajmakčalanu jedna od najvećih i najkrvavijih bitaka velike vojne operacije koja je odredila konačan tok Prvog svjetskog rata.

– Gotovo 5.000 naših vojnika položilo je tog poznog septembra 1916. godine život na ovim padinama, ne dočekavši da sa vrha Svetog Ilije ili „Kapije slobode“, kako su ga nazivali, ponovo ugledaju srpsku zemlju. Istorijski podaci kažu da je u borbama još 2.000 njih nestalo, a da je čak 30.000 izbačeno iz stroja. Možemo li mi, njihovi potomci, više od vijeka kasnije, mišlju da obuhvatimo veličinu te žrtve? – upitao je Gašić.

On je rekao da je Kajmakčalan simbol nepokorivog duha koji ni najveće sile i najžešći neprijatelji nisu mogli da slome.

– Kajmakčalan je zavjet da se nikada ne poklekne pred zavojevačem koliko god moćan bio, da se nikada ne odustane od prava da budemo svoji na svome. Neka ovo mjesto ostane vječno u našim srcima i sjećanju. Neka nas uvijek podsjeća na ono najvrijednije što imamo – našu slobodu i čast. I neka nas obavezuje da, uprkos svim izazovima, ostanemo vjerni otadžbini, svom narodu i idealima koji su ovdje odbranjeni – poručio je Gašić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.