Obilježen Dan NP Skadarsko jezero: Odrasli pazite, jer jezero čuvaju djeca

0

Nizom edukativnih aktivnosti namijenjenih djeci predškolskog i školskog uzrasta uz pjesmu, igru, recitacije, eko predstavu, likovnu radionicu i druženje na otvorenom, mališani su juče iz NP Skadarsko jezero poslali jasnu poruku odraslima – da budu odgovorni prema prirodi i nacionalnim parkovima i čuvaju ih za njihove i naredne generacije.

Nacionalni parkovi Crne Gora zajedno sa partnerima Opštinom Zeta turističkim organizacijama Zeta, Tuzi i Podgorica, uz podršku kompanije „13.jul Plantaže“ organizovali su danas povodom Dana NP Skadarsko jezero manifestaciju „Jezero, grle te djeca“.

Direktorica NP Skadarsko jezero Belma Šestović obraćajući se prisutnima istakla je da je veoma važno da djeca od najranijih dana budu svjesna bogatstva zemlje u kojoj žive kako bi ih i čuvala.

„Danas imamo priliku da zajedno pošaljemo poruku o važnosti očuvanja NP Skadarsko jezero, njegovog biodiverziteta, kulturno – istorijskih vrijednosti, ali i tradicije koju čuvaju stanovnici ovih krajeva“, poručila je Šestović.

Predsjednik Opštine Zeta Mihailo Asanović pozdravio je goste povodom obilježavanja Dana NP Skadarsko jezero i istakao da je to jedan od najvažnijih prirodnih bogatstava Opštine Zeta, kao i cijele Crne Gore.

„Današnja manifestacija pod nazivom ‘Jezero, grle te djeca’ prilika je da najmlađe generacije nauče o značaju očuvanja prirode, da se kroz igru, pjesmu i kreativne radionice povežu s jezerom i vrijednostima koje ono pruža.Opština Zeta ima duboku povezanost s Skadarskim jezerom i svjesni smo značaja očuvanja ne samo za nas već i buduće generacije. Važno je da svi shvatimo da očuvanje ovog prirodnog bisera zavisi od svih nas“, poručio je Asanović.

Leonora Dedivanović direktorica TO Tuzi osvrnula se na bogatstvo biodiverziteta NP Skadarsko jezero, kao i na činjenicu da su pelikani izabrali ovaj park za svoje gnijezdilište.

„Mi još uvijek nijesmo svjesni koliko je to veliko blago i koliko je značajno da to znaju naša djeca i sačuvaju pelikane i jezero. Jer njihovo korijenje je u sadašnjosti, a stablo im je budućnosti. Sve ono što danas radimo imaće odjeka u budućnosti. Zato je ova manifestacija danas posvećena najmlađima“, kazala je Dedivanović.

Na platou ispred Upravne zgrade NP na Vranjini nizale su se dječiji osmjesi, radoznali pogledi i interesantna pitanja. U programu su učestvovali učenici osnovnih škola koje gravitiraju ovom zaštićenom prirodnom području – OŠ „Vladika Danilo‟, OŠ „Zarija Vujošević‟, OŠ „Mahmut Lekić“, OŠ „Milan Vukotić“, OŠ „Niko Maraš“, OŠ „Jovan Tomašević“, kao i mališani iz NVO „Djeca Crne Gore“ i „Dnevni centar Zeta“. Veliki broj mališana uživao je u jednočasovnom koncertu animatora Rent a party, predstavi Zooteka autora Radojice Stankovića – Šante Pante i folklornim igrama dječijeg ansambla KUD „Slobodan Aligrudić‟.

U okviru manifestacije organizovana je i trka drvenih čunova od ušća Virpazarskog kanala do restorana „Jezero“ na Vranjini. Najboljima je nagrade uručio najbolji crnogorski kajakaš I državni reprezentativac Milutin Šoć.

Prvo mjesto u trci osvojili su Pekić Petar i Pekić Lazar, drugo mjesto pripalo je Bojanu Gazivodi i Rašu Marašu, dok su treći bili Goran Pejović i Željko Gazivoda.
Podsjećamo da je čunarstvo jedan od najznačajnijih i najzanimljivijih zanata na prostoru Skadarskog jezera, a njihova trka posebno je bila interesantna posjetiocima.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.