Milov drug sa košarke i jedna od uzdanica Milatovićeve liste nezakonito imenovan za sekretara u Glavnom gradu

0

Ljubitelj košarke, bankarskih, odnosno finansijskih poslova i analiziranja budžeta Balša Špadijer nalazi se na listi „Za bolju Podgoricu – Jakov Milatović“  koalicije GP URA, Pokreta za Podgoricu i Pokreta za promjene. Ovaj kandidat za odbornika u Glavnom gradu u gradskoj upravi od jula prošle godine obavlja poslove V.D. sekretara Sekretarijata za finansijske poslove i analizu budžeta, a u naumu da postane sekretar u punom mandatu na put mu je stala Komisija za žalbe.

Sekretar Sekretarijata u okviru Glavnog grada je veoma značajna pozicija, koju treba da obavlja odgovorno i stručno lice, koje ispunjava zakonom propisane opšte i posebne uslove predviđene za to radno mjesto.

Opšti uslovi za zasnivanje radnog odnosa:

–  crnogorsko državljanstvo;

–  navršenih 18 godina života;

–  zdravstvena sposobnost za obavljanje poslova radnog mjesta;

–  propisani nivo kvalifikacije obrazovanja;

–  položen stručni ispit za rad u državnim organima;

–  da nije osuđivan za krivično djelo koje ga čini nedostojnim za rad u državnom organu.

Posebni uslovi prema Zakonu o lokalnoj samopuravi su:

  • VII-1 nivo kvalifikacije obrazovanja;
  • fakultet iz oblasti društvenih nauka – ekonomija;
  • najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima rukovođenja ili osam godina radnog iskustva na istim ili sličnim poslovima u odnosu na poslove radnog mjesta.

Gospodin Špadijer je izgleda jedan od onih koji na sumnjiv način pokušavaju da dođu do visokih pozicija u javnom sektoru, bar su takvog mišljenja njegova protivkandidatkinja i Komisija za žalbe.

Naime, on je rješenjem o imenovanju 01. marta 2024. godine imenovan za sekretara Sekretarijata za finansijske poslove i analizu budžeta, ali kandidatkinja koja se prijavila na isti javni konkurs uložila je žalbu. Njena žalba je usvojena od strane Komsije za žalbe, jer su utvrdili da se dokumentima, koja je Špadijer dostavio prilikom apliciranja na javni konkurs, ne može sa sigurnošću ispitati da li ispunjava poseban uslov po pitanju godina radnog iskustva.

Zbog toga je Komisija za žalbe 23. maja poništila rješenje o imenovanju gospodina Špadijera i postupak vratila prvostepenom organu na ponovni postupak i odlučivanje.

Prvobitnim rješenjem Špadijer je imenovan za sekretara na mandat u trajanju od pet godina, sa početkom od 1. aprila.

I na kraju, da se ne zaboravi, Balša Špadijer je bio 33. na listi kandidata za odbornika Pokreta Evropa sad na prethodnim lokalnim izborima, održanim 23. oktobra 2022. godine.

Predaja liste Pokreta Evropa sad za izbore održane 23. oktobra 2022. godine.

Nakon dvije godine i cijepanja PES-a vidimo da je odlučio da Jakov bude njegov izbor, za šta je nagrađen trećim mjesto na listi „Za bolju Podgoricu – Jakov Milatović“ za predstojeće izbore.

Ko zna, možda mu se odanost Milatoviću i isplati, pa nakon 29. septembra konačno dobije priliku da bude sekretar nekog gradskog sekretarijata, ali u punom mandatu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.