Promocija knjige Perice Đakovića „Svjedočanstvo jednog vremena“ u ponedjeljak u Herceg Novom

0

Perica Đaković, jedan od najistaknutijih naših novinara, doajen radijske i televizijske Crne Gore, koji je svojim bogatim stvaralačkim radom obilježio više od četiri decenije medijskog života u Boki Kotorskoj, i u Crnoj Gori, ali i na široj medijskoj sceni gdje se govori i razumije srpski jezik, autor je zapaženih političkih komentara u proteklih godinu dana, koje je pretočio u zanimljivu knjigu, koju upravo promoviše u svom Herceg Novom, gradu za koji je neraskidivo vezan od 1970. godine kada se ovdje doselio iz rodnog Osijeka.

Promocija knjige autora Perice Đakovića „Svjedočanstvo jednog vremena“ („Tumarajući oko Vlade dobismo IB(A)RA“), zakazana je za ponedjeljak, 23. septembra, u 19 časova u bašti Gradskog muzeja Mirko Komnenović, na Toploj.

Zašto je promocija baš u Gradskom muzeju koji nosi ime znamenitog Novljanina? Mirka Komnenovića (1870 – 1941) Novljani pamte kao uspješnog opštinskog načelnika Herceg Novog (tako se tada nazivala funkcija čelnika grada), od 1930. do 1935. godine, i da je imao najveće zasluge za podizanje modernog hotela „Boka“ i botaničkog parka oko hotela. Dokazao se i kao srpski političar, ministar u Vladi Kraljevine Jugoslavije, a posebno kao dobrotvor, Mirko i njegova supruga Olga ostavili su veliku zadužbinu svom gradu. Testamentom iz 1940. godine Mirko Komnenović je svoju kuću zavještao narodu, sa željom da ta zadužbina bude Gradski muzej. Porodična kuća Komnenovića je palata građena krajem 18. vijeka u kasnobaroknom stilu. Palatu su sagradili pomorci iz porodice Komnenović.

Iz testamenta Mirka Komnenovića kojim se osniva hercegnovski Gradski muzej (danas JU Gradski muzej „Mirko Komnenović“) kao njegova zadužbina, stoji i napomena:

„Srpski barjak koji se nalazi u rečenoj mojoj stojnoj kući, neka svakako u njoj i ostane na večita vremena i to kao i sada na vidnom mestu.“

U slučaju kiše u ponedjeljak uveče, promocija knjige će se održati u foaeju Dvorane Park.

O „zborniku“ britkih političkih komentara velikog posvećenika novinarske profesije Perice Đakovića, govoriće prof. dr Darko Tanasković, univerzitetski profesor, akademik, književnik i diplomata koji je napisao briljantan predgovor, zatim Goran Šćekić, jedan od najpoznatijih političih karikaturista na ovim prostorima, čije karikature nastale u vremenu kad i Đakovićeve kolumne krase ovu knjigu, posebno specijalno urađena karikatura za naslovnu stranu, novinar Zoran Milović koji je uradio redakturu teksta, i ,naravno, autor knjige.

„Nikad nije kasno da čovjek shvati zabludu u kojoj je živio i da se izvini svim svojim učiteljima i profesorima koji su nas kroz vaspitno-obrazovni sistem učili da smo mi nezavisna i suverena zemlja. Nijesu ni oni krivi, jer smo živjeli u takvom ubjeđenju da smo mi sastavni dio Evrope (Evropska unija tada nije postojala), pa zar nismo imali crveni pasoš koji nam je garantovao put u bilo koju evropsku zemlju bez ikakvih viza. I, ustvari, čemu ovaj uvod, osim kao objašnjenje tekstova kolumni nastalih od avgusta 2023. do ljetnjih dana 2024. godine. Taj period smo proveli u prepucavanju oko formiranja 44. Vlade, ko u nju može a ko nije dobrodošao i to po stavovima spoljnjeg faktora. Da upravo tako, jer mi niti smo samostalna, niti slobodna, niti suverena država, i to ne od juče. Mi smo u stvari, htjeli to priznati ili ne, obična kolonija“, napisao je autor Perica Đaković u uvodu.

Opisao je da ga jednog avgustovskog dana 2023. „iznervira neka šuplja politička priča“, i napisa prvi komentar, prijatno iznenađen da su portali odreagovali i preuzeli priču sa njegovog Fejsbuk profila, i tako je krenulo „Svjedočanstvo jednog vremena“.

Nije Đaković propustio da se zahvali svim portalima koji su, bez zadrške, objavljivali njegove komentare (borba.me, in4s.net, srpskartv.com, adria.tv, portal083.me, aplusme.me, srpska24.me, glasnaroda.me, alo.rs.) i na taj način su, kako ističe autor, zaslužni za ovaj pečat jednog vremena.

Akademik Darko Tanasković, za koga je rečeno da je – svetionik srpske intelektualne aristokratije, u izuzetno nadahnutom predgovoru ove knjige, „Glas antikolonijalističkog patriotizma“, za Pericu Đakovića kaže da je „uprkos svoj nadmoćnoj ironiji i zdravoj relativizujućoj vedrini, koja mu je svojstvena, na više mesta rezignirano zaključuje da je nada probuđena oslobađajućim litijama i prekretnim izborima od 30. avgusta izneverena, da je na delu svojevrsna puzajuća izdaja…“

„Kao svaki iskusan i mudar, a i pristojno skroman čovek, od Sokrata naovamo, naš kolumnista zna da je saznajno važnije postaviti dobro i smisleno pitanje nego dati odsečan i jednoznačan odgovor, pogotovo kad ga iz niza razloga nije ni moguće s pouzdanjem izvesti iz raspoloživog znanja i dostupnih čvrstih argumenata. A u živoj materiji politike veoma je nezahvalno iznositi apodiktičke tvrdnje, kojima su skloniji oni koji manje znaju i pliće razumeju ili, pak, imaju neki kratkoročni učinak pred očima.

…Perica Đaković je odabrao drugačiji, konstruktivan, a nikako destruktivan put, put slobodne i kritičke javne reči, čija su korisna i podsticajna deonica i kolumne koje je počeo pisati kad je osetio da je „đavo odneo šalu“, kako bi đavolu na svoj način i svojim oružjem otežao posao. Onako kako su to činili i učili nas velikani, vladika, pesnik i umnik NJegoš, čije krilate misli često navodi, i mitropolit Amfilohije, kome je imao priliku i privilegiju da bude sagovornik, a čiji podvig ne dopušta nikakvu malodušnost. Čak ni retoričku, radi pojačanja utiska. Verujemo da bi počivši „Morački jasnovidac“ sa blagonaklonim zadovoljstvom čitao ovu knjigu. Ne bi ni za trenutak poverovao da je Perica izgubio nadu. Naprotiv!“, piše prof. dr Darko Tanasković.

Novinarska karijera Perice Đakovića vrijedna divljenja nije prestala ni poslije njegovog odlaska u zasluženu penziju. Najbolji dokaz njegove vječite iskre novinarstva su dvije objavljene knjige, sastavljene od brojnih intervjua koje je imao sa Mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem baš u okviru emisije „U žiži” na TV Novi.

Prva njegova knjiga „Morački jasnovidac, Razgovori ugodni sa blaženopočivšim mitropolitom Amfilohijem” (u izdanju Matice srpske – Društvo članova u Crnoj Gori), kao plod dugogodišnjeg rada i posvećenosti, objavljena je povodom 40 godina rada u novinarstvu, započetog u Radiju Herceg Novi.

„Ovo svjedočanstvo duhovnog okeana”, kako je rečeno na predstavljanju knjige „Morački jasnovidac”, pred brojnom publikom u bašti Kuće nobelovca Iva Andrića, 12. septembra 2022. godine, razgovori koje je sa mitropolitom Amfilohijem vodio, „selidbom sa ekrana na tekst dobili su jednu novu vrstu relevantnosti”. Ili, kako je u pogovoru zapisao književnik i novinar Novica Đurić: „Moj kolega i prijatelj, Perica Đaković je bilježeći kazivanja mitropolita Amfilohija, neizbrisivo zabilježio i samoga sebe.”

Đaković je jedan od rijetkih novinara koji je imao priliku i blagoslov da više puta razgovara sa mitropolitom Amfilohijem, da realizuje ukupno dvadeset intervjua. Kako je obećao, objavio je i drugu knjigu „Hristos se rodi: Božićni intervjui sa blaženopočivšim mitropolitom Amfilohijem”, i to uoči Božića (kada je rođen Risto Radović, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije) 2023. godine.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.