Vučević: Ideja je da obavezno služenje vojnog roka počne u septembru 2025.

0

Premijer Miloš Vučević izjavio je danas da je ideja da obavezno služenje vojnog roka, u trajanju od 75 dana, počne u septembru 2025. godine, odnosno da prva klasa vojnika bude na jesen te godine.

On je, na Povlenskom saboru, rekao da u ovom trenutku nije samo pitanje izmjene zakona i administrativnih tehničkih mjera, već da slijedi i priprema kasarni, logistike, kao i medicinskih centara u kojima će se vršiti pregledi regruta.

„Onda da pripremimo cio proces i obuke koje će biti izazovne za naše oficire i podoficire, koji će u 75 dana da izvrše tu osnovnu vojničku obuku za novu vojsku, odnosno naše nove regrute“, rekao je Vučević.

Sveti Justin Ćelijski je naša savjest, tu možemo naći put

Vučević, koji je danas kao izaslanik predsednika Srbije prisustvovao Povlenskom saboru i otkrivanju spomenika ocu Justinu, ocijenio je da je sveti Justin Ćelijski prije svega bio naša savjest i da je njegov najveći blagoslov bio taj što je mogao da nas sve zajedno pominje da ne bismo zaboravili Boga.

Spomenik su danas na Povlenskom saboru u Gospojinske dane otkrili premijer Vučević, književnik Matija Bećković i vladika valjevski Isihije povodom značajnog jubileja, 130 godina od rođenja, 45 godina od smrti i decenije od prenosa moštiju Ave Justina.

Vučević je istakao da je u traženju odgovora na pitanja je li sveti Justin Ćelijski zaslužio da bude svetac Srpske pravoslavne crkve zato što je bio jedan od najboljih govornika u našoj istoriji koji je svojim besjedama učvršćivao vjeru ili pak zato što je bio bogoljubac i vjeroljubac jedan od najvećih u našoj istoriji ili pak zato što je držao i održao vjeru pod progonom i što nije ustukno pred zatvaranjima, maltretiranjima i iživljavanjima, da je istina u svemu tome.

„Ovdje je mjesto za savjetovanje i za mudrost, za odgovore na pitanja koja sebi postavljamo. Ovdje je duša bliska prirodi, korijenima, vjeri. Odavde kada krećemo, znamo da ćemo na pravo mjesto stići“, rekao je on.

Dodao je da se na Povlenu u mislima može zamisliti Sveti Justin, kako šeta tamošnjim stazama i proplancima i kako se za nas grešne moli.

„Moli se za spas i preporod, za razum i za oprost, za mudrost i smirenje svih nas“, rekao je Vučević.

Poručio je da bi plato na Povlenu trebalo da bude mjesto susreta nas sa samim sobom, mjesto na kojem može da se raduje ali i da se plače.

„Mjesto na kome ćemo reći i hvala i oprosti. Mjesto na kome ćemo moći da se zagledamo u njegove svete oči i da tražimo i pronađemo naš put. I kao narod i kao država“, rekao je Vučević.

(RT)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.