Ognjen Perišić: Kako da Podgorica postane ekološki grad

0

Ognjen Perišić, kandidat za odbornika liste “Dr Vuk Kadić – Pokret Naprijed – Za Podgoricu i porodicu”, predstavio je ključne tačke programa Pokreta Naprijed u oblasti ekologije i zaštite životne sredine.

Perišić je istakao zabrinjavajuće podatke o stanju zelenih površina u Glavnom gradu, napominjući da svaki stanovnik Podgorice trenutno ima svega 3 m² zelene površine, dok bi prema standardima taj broj trebalo da bude između 20 i 25 m². „Ovi podaci jasno ukazuju na potrebu za hitnim akcijama i ozbiljnim pristupom unapređenju eko sistema u našem gradu“, poručio je Perišić i zatim je predstavio nekoliko ključnih mjera koje Pokret Naprijed planira sprovesti kako bi Podgorica postala zeleniji i zdraviji grad:

  1. Edukacija najmlađih generacija – Posebnu pažnju Pokret Naprijed posvetio je potrebi za edukacijom djece kroz redovne akcije i radionice u vrtićima i školama. Oni predlažu formiranje stručnih timova koji bi obučavali vaspitače i nastavnike, kako bi djeca od malih nogu bila svjesna važnosti očuvanja prirode. „Naša djeca su budućnost ovog grada i njihova svijest o ekologiji mora se razvijati od najranijeg uzrasta“, istakao je Perišić.
  2. Zelene površine u urbanim područjima – Perišić je ukazao na neophodnost planiranja i očuvanja zelenih površina prilikom izgradnje novih stambenih objekata. „Svaki kvart i svaka zgrada u našem gradu treba da imaju svoju zelenu oazu. To je ključno za zdravlje građana i kvalitet života u Podgorici“.
  3. Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije – Ognjen Perišić je naglasio važnost povećanja broja projekata koji promovišu energetsku efikasnost i korišćenje obnovljivih izvora energije, navodeći da je to jedan od ključnih koraka ka stvaranju održivog grada.
  4. Promjena svakodnevnih navika građana – Svako može dati svoj doprinos očuvanju životne sredine kroz promjene u ponašanju, poput pravilnog odlaganja otpada i izbjegavanja neodgovornog postupanja sa smećem. „Važno je da prestanemo sa bacanjem i paljenjem smeća na nepredviđenim mjestima jer to direktno ugrožava našu okolinu i zdravlje“, rekao je Perišić.
  5. Podrška kompanijama koje promovišu ekologiju – Perišić je pozvao veće firme i kompanije da promovišu ekološki osviješten način života kroz svoje poslovanje i marketing, čime bi se dodatno podigla svijest o važnosti očuvanja životne sredine.

Kandidat za odbornika liste “Dr Vuk Kadić – Pokret Naprijed – Za Podgoricu i porodicu” Ognjen Perišić je pozvao sve one koji žele da krenemo NAPRIJED da izađu na izbore 29. septembra i glasaju za listu koja je na rednom broju dva.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.