Portparol UN nakon hitne sjednice SB: Region na ivici katastrofe; Hezbolah potvrdio smrt još jednog komandanta

0

Sukob Izraela i Hamasa – 351. dan. Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija održao je hitnu sjednicu posle izraelskih vazdušnih napada na Bejrut i južni Liban, a portparol UN-a Stefan Dižarik upozorio je da se taj region sada nalazi „na ivici katastrofe“. Hezbolah je imenovao 14 pripadnika elitne terorističke grupe ubijenih u izraelskom vazdušnom napadu, među kojima je bio i komandant Ahmed Vahabij.

Izrael je ubio komandanta Hezbolaha Ibrahima Akila i druge visoke ličnosti libanskog pokreta u vazdušnom napadu na Bejrut obećavajući da će nastaviti sa vojnim akcijama dok ne bude u stanju da obezbijedi oblast oko libanske granica.

U vazdušnom napadu izraelske vojske na predgrađe Bejruta ubijeno je najmanje 12 osoba, a 66 ih je ranjeno, saopštilo je libansko Ministarstvo zdravlja.

Ministar odbrane Joav Galant rekao je da Izrael neće odustati nakon ubistva visokih komandanata Hezbolaha u Bejrutu.

„Redosled akcija u novoj fazi nastaviće se sve dok se ne postigne naš cilj, bezbjedan povratak stanovnika svojim kućama“, rekao je Galant.

Portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi rekao je da Izrael nije obavijestio Vašington prije nego što su izraelske snage izvršile napad u Bejrutu.

Hezbolah je prethodno lansirao 170 raketa u pravcu sjevernog Izraela, saopštivši da je raketama „kaćuša“ gađao više lokacija duž granice, uključujući više baza vazdušne odbrane i sjedište izraelske oklopne brigade.

(RTS)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.