Evropski forum za smanjenje rizika od katastrofa od 6. do 8. novembra u Budvi

0

Evropski forum za smanjenje rizika od katastrofa, koji će biti održan od 6. do 8. novembra u Budvi, okupiće relevantne institucije iz Evrope i Centralne Azije u cilju zajedničkog rada na smanjenju rizika od katastrofa i ublažavanju posljedica klimatskih promjena, kao i drugih prijetnji koje ugrožavaju dobrobit stanovništva.

To je saopštio zamjenik šefa Kancelarije Ujedinjenih nacija za smanjenje rizika od katastrofa (UNDRR), Sebastien Penzini, nakon drugog sastanka Radne grupe za organizovanje Evropskog foruma za smanjenje rizika od katastrofa, koji je organizovao Direktorat za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova.

Penzini je kazao da se pejzaž rizika u Evropi i Centralnoj Aziji ubrzano mijenja.

„Svjedoci smo katastrofa koje su prije nekoliko dana pogodile Poljsku i Rumuniju, a jasno je da nijedna zemlja nije imuna na ovakve događaje. Zbog toga je ključno da se sve relevantne institucije i države okupe kako bi razgovarale o mjerama prevencije, koje su neophodne za smanjenje uticaja klimatskih promjena u ovom regionu“, izjavio je Penzini.

On je posebno pohvalio Crnu Goru, koja se ističe kao lider u smanjenju rizika od katastrofa i koja aktivno radi na nacionalnoj Strategiji za smanjenje rizika od katastrofa.

Penzini je takođe pohvalio napore Crne Gore, koja preuzima inicijativu i poziva 55 država članica da se okupe u Budvi radi razgovora o ovim važnim temama tokom Evropskog foruma za smanjenje rizika od katastrofa.

„Na ovaj način, zemlje Evrope i Centralne Azije mogu zajednički smanjiti rizike i ublažiti posljedice klimatskih promjena i drugih opasnosti koje ugrožavaju dobrobit stanovništva u ovom regionu“, dodao je Penzini.

Prema njegovim riječima, ključna stvar je da je smanjenje rizika od katastrofa po svojoj prirodi multidisciplinarno.

„Ne možemo očekivati smanjenje rizika ako ne uzmemo u obzir specifične potrebe različitih zajednica, posebno najugroženijih grupa, kao što su djeca, mladi, žene i osobe sa invaliditetom. Ono što UNDRR pokušava postići, u saradnji s Crnom Gorom na ovoj regionalnoj platformi, jeste okupljanje svih zainteresovanih strana kako bi se osiguralo da su ove zajednice uključene u proces donošenja odluka i planiranja mjera za smanjenje rizika“, pojasnio je Penzini.

Takođe je napomenuo da, uprkos postignutom napretku u okviru SENDAI okvira, koji prati rezultate u ovoj oblasti, i dalje postoji prostor za poboljšanje.

„Na primjer, broj nacionalnih strategija za smanjenje rizika značajno je porastao, a Crna Gora je među vodećima po ovom pitanju. Ipak, upravljanje rizicima ostaje fragmentirano. Potrebno je da ministarstva bolje komuniciraju i da se usvoji integrisani pristup“, istakao je Penzini.

Dodao je da, iako su procjene rizika u Evropi i Centralnoj Aziji napredovale, upotreba podataka i novih tehnologija još uvijek nije na zadovoljavajućem nivou kada je u pitanju odgovor na promjenjive rizike.

„Moramo povećati korišćenje satelitskih snimaka i svih dostupnih podataka koji mogu pomoći u predviđanju budućih katastrofa, razumijevanju ranjivosti i efikasnijem odgovoru na izazove“, zaključio je Penzini.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.