Sljedeće nedjelje počinje suđenje optuženima za napad u Banjskoj

0

Suđenje protiv 45 optuženih za napad koji se dogodio 24. septembra 2023. godine u Banjskoj u opštini Zvečan, počeće 25. septembra ove godine, piše Zakletva za pravdu.

Osnovni sud u Prištini, potvrdio je ovu informaciju u svom pisanom odgovoru za ovaj prištinski medij.

„Povodom Vašeg zahjteva za informacijama, obavještavamo Vas da je prvo ročište u ovom krivičnom predmetu zakazano za 25.09.2024. godine u 09:30 časova. Sudija predmeta je Arben Hoti, sudija Posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini“, navodi se u odgovoru za Zakletvu za pravdu.

KoSSev: U utorak godišnjica sukoba u Banjskoj

24. septembra je godinu dana od sukoba u selu Banjska, gdje se istoimeni manastir i nalazi.

U noći između 23. i 24. septembra 2023. godine prvo je ubijen narednik Kosovske policije, a potom su u višesatnom sukobu u ovom selu ubijena trojica napadača, više je ranjeno i uhapšeno, ispostavilo se – svi sa Sjevera Kosova. Oduzeto je oružje i vojna oprema u vrijednosti od više miliona evra.

I sam se manastir Banjska našao u središtu zbivanja tog 24. septembra prošle godine, uključujući i manastirski kompleks, gdje je naoružana uniformisana grupa Srba upala i razbila manastirsku kapiju.

Odgovornost za ovaj napad preuzeo je Milan Radoičić – tada potpredsjednik Srpske liste, najveće partije Srba na Kosovu.

Kosovsko specijalno tužilaštvo tek je početkom ovog mjeseca podiglo optužnicu za Banjsku – protiv 44 osobe i Milana Radoičića, zvanično naznačenog kao vođa cijele grupe.

Za ovaj oružani napad većina njih se tereti za „terorizam“ i teška krivična dela „protiv ustavnog poretka i bezbjednosti Kosova“.

U optužnici se navodi da je ova grupa imala namjeru da, upotrebom nasilja i korišćenjem teškog naoružanja, odvoji Sjever od ostatka Kosova.

Manastir Banjska biće zatvoren za posjetioce od ponedjeljka, 23. septembra, do četvrtka, 26. septembra, izvestila je u međuvremenu Eparhija raško-prizrenska.

Kao objašnjenje za ovu odluku, navodi se da je u pitanju bezbjednosni razlog.

(Kossev)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.