Neka je vječna slava narodnom heroju Budu Tomoviću

0

Predsjednik SOBNOR-a Crne Gore Radojica Radojević rekao je se ljudske veličine, kakav je bio Budo Tomović, ne smiju i ne mogu zaboravljati, ne samo od savremenika, već i budućih generacija, te da su to ljudi koji svjedoče o jednom vremenu i jednom narodu.

„Želja nam je, a i obaveza da povodom 21. septembra dana kada je rođen ovaj revolucionar, evociramo sjećanja na velikog revolucionara, narodnog heroja, velikana rata i revolucije, čovjeka koji je bio poznat i uvažavan kod nas i u onadašnjem vremenu.

Na današnji dan prije  110 godina rodjen je  veliki revolucionar, narodni heroj Budo Tomović. Rodjen je 21. septembra 1914 godine na Cetinju, gdje je završio osnovnu školu, a gimnaziju na Cetinju, Podgorici i Nikšiću. Došavši na studije u Beogradu, Budo se odmah uključio u studenski pokret u kome je radio za čitavo vrijeme studija, borio se za jedinstvo studenskog pokreta i bio učesnik i organizator radničkih štrajkova i studenskih demonstracija. Član KPJ postao je 1935 godine.

Poslije završenog pravnog fakulteta otišao je u Prag gdje je počeo da studira ekonomiju. Ali poslije završene druge godine studija, vlasti Kraljevine Jugoslavije nijesu mu dali pasoš za ponovni odlazak u Prag, zbog čega se vratio u rodni kraj i zaposlio kao advokatski pripravnik. Kao advokat u Podgorici često je zastupao i branio siromašne i to besplatno. Aktivno je učestvovao u radu SKOJ-a i KPJ. Bio je jedan od petorice urednika lista “ Glas Crne Gore” koji je tada pokrenut u Podgorici. Budo Tomović je bio sekretar pokrajinskog komiteta SKOJ-a za Crnu Goru i član pokrainskog komiteta KPJ za Crnu Goru, dok na Šestoj konferenciji SKOJ-a izabran je u članstvo Centralnog komiteta saveza komunističke omladine Jugoslavije. Budo je neumorno radio na pripremama trinajstojulskog ustanka u Crnoj Gori.

Najveću aktivnost posvetio je omladini, tako da je njegovom inicijativom 1941 godine formirana Crnogorska narodna omladina. Na predlog Vrhovnog Komandanta Jugoslovenske armije, proglašen je za narodnog heroja 11 jula 1945 godine. Narodni heroj Budo Tomović je mučki ubijen od strane neprijateljskih rafala 20. Marta 1942. godine u mjestu Crkvine kod Kolašina, dok je obilazio svoje jedinice sa kojima je učestvovao u Narodno oslobodilačkoj borbi.

Budovi posmrtni ostaci 13. Jula 1957. godine sa Crkvina su prenijeti i sahranjeni na Gorici u Podgorici, gdje su i ostali posmrtni ostaci narodnih heroja. Danas živimo u vremenu kada pojedinci i grupe pokušavaju negirati lik i djela drugova i drugarica učesnika NOR-a i revolucije, a time i negiraju našu slavnu antifašističku prošlost. Kao i u ranijem periodu SOBNOR-a  Crne Gore će se energično i oštro suprostaviti svim onim snagama i pojedincima koji negiraju velika slobodarska djela naše časne i slavne NOB-e. Naša je trajna obaveza da nikada ne zaboravimo one koji su svoje živote položili za slobodu Crne Gore i naše nekadašnje domovine. Budo Tomovic je bio veliki čovjek i mi moramo biti ponosni što je takav čovjek potekao sa ovih slobodarskih prostora Crne Gore i  koliko god budemo uradili da sačuvamo lik i djelo našeg Buda, da sačuvamo uspomenu na njega, to nikada neće biti dovoljno“. Nadamo se da će časni i junački život narodnog heroja Buda Tomovića, biti uzor mladim generacijama i naraštajima.

Neka vječno žive sjećanja na naseg Buda, i neka vječno žive sjećanja na našu slanu NOB-u. VJEČNA MU SLAVA!“ – stoji u Radojevićevom saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.