Hil: Zemlje Otvorenog Balkana shvatile su potrebu da idu naprijed; Srpski narod je kao i američki, ne vole da im govore šta da rade

0

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil ocijenio je danas da su zemlje koje su se pridružile inicijativi Otvoreni Balkan zemlje koje su shvatile potrebu da idu napred.

„Mogli biste da se vratite vjekovima u prošlost i nikada ne nađete trenutak tako plodan kao sadašnji trenutak, u kome Srbija i Albanija imaju neku vrstu odnosa poštovanja i obje žele da vide miran i uspješan Balkan“, rekao je Hil na panel diskusiji „Srbija i SAD, strateški dijalog i partnerstvo za 21. vijek“ koja je održana na konferenciji „Dan Amerike“ u Domu Narodne skupštine.

Kada je riječ o procesu dijaloga Beograda i Prištine, Hil je ocijenio da je veoma važno da sve strane sarađuju sa EU po tom pitanju.

„Evropska unija je uložila svoje napore i svoj prestiž i sve dobre stvari koje može da ponudi“, rekao je Hil dodajući da mora da se sazna da li postoji „put napred“ kroz proces dijaloga koji vodi EU.

On je ponovio američki stav o potrebi formiranja Zajednice srpskih opština.

„Činjenica je da već 12, 13 godina imamo dogovore, da imamo Zajednicu opština sa srpskom većinom. Mi potpuno stojimo da je to temeljni stub da proces ide dalje. Takođe bismo željeli da vidimo, međutim, da proces normalizacije ide napred. To je takođe veoma teško“, ocijenio je Hil.

Osvrnuo se i na nedavno potpisan strateški sporazum o energetici Srbije i SAD.

„Ovo je od izuzetnog značaja za budućnost srpske privrede, za budućnost samih Srba i za budućnost cijelog regiona. Kada vidimo spremnost da radimo zajedno na zelenoj energiji, kada vidimo spremnost da pokušamo da dijelimo tehnologije u ovoj oblasti, vidjećemo situaciju u kojoj rast može biti potpomognut ovim fokusom, na zelenu energiju i kretanje napred“, rekao je Hil.

On je ocijenio da nema sumnje da će Srbija biti dio EU.

„Ako su želje Srbije da pristupi, Srbija će to uraditi“, rekao je Hil.

Naveo je postoji mnogo više toga što približava Srbe i Amerikance, nego što ih razdvaja.

„Srpski narod je kao i američki, ne vole da im govore šta da rade“, primijetio je Hil.

Iako se možda ne slažemo u svemu, dodaje on, Srbija i SAD vjeruju u pravo da obje strane imaju pravo da izjave i obrazlože razlike u kojima nisu saglasne.

„Osjećam da je ova posvećenost boljem susjedstvu, slušanju, razumijevanju šta svako od nas ima da kaže, zaista jedan od temelja zašto vjerujem da će američko-srpski odnosi ići napred, i napredovati mnogo brže“,  zaključio je Hil.

Na panelu su govorili i politički savjetnik predsjednika Vlade Predrag Rajić i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović, prenosi Tanjug.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.