Sijarto: Snabdjeli smo se ruskim gasom, nije nas briga da li će Ukrajina obustaviti tranzit

0

Mađarska je 2024. godine dobila iz Rusije 5,3 milijardi kubnih metara gasa preko „Turskog toka“, a zahvaljujući tom gasovodu Budimpešti nije važno da li će Ukrajina od sledeće godine nastaviti sa tranzitom gasa preko svoje teritorije, rekao je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Kako je objasnio, ta količina je nešto manja od ukupne godišnje potrošnje Mađarske 2023. godine.

Po riječima Sijarta, uloga gasovoda „Turski tok“ u energetskom snabdijevanju Mađarske će u budućnosti rasti.

„Zahvaljujući ‘Turskom toku’ nama, za razliku od brojnih drugih evropskih zemalja, uopšte nije važno da će od sledeće godine biti obustavljen tranzit ruskog gasa preko Ukrajine. To nisu naši problemi, to nas se ne tiče jer smo izgradili ‘Turski tok’“, rekao je mađarski ministar nakon sjednice 15. rusko-mađarske međuresorne komisije za ekonomska pitanja.

Istovremeno je dodao da je Mađarska ove godine iz Rusije dobila 3,7 miliona tona nafte preko naftovoda „Družba“. Po rečima Sijarta, snabdevanje mađarske naftom je bezbjedno zahvaljujući „fleksibilnosti mađarskih i ruskih kompanija“, a uprkos činjenici da je Ukrajina donijela odluke koje su ih dovele u opasnost, a EU nije učestvovala u rješavanju situacije sa isporukom nafte Mađarskoj i Slovačkoj.

Kako je dodao, Rusija je uvjerila Mađarsku da je posvećena realizaciji svih dogovora koji su neophodni za sigurnost energetskog snabdijevanja Mađarske.

„Dogovorili smo se da će (mađarska energetska grupacija) MVM i ruski ‘Gasprom’ nastaviti da šire saradnju kako bi dodatno ojačala uloga MVM u regionalnoj trgovini gasom“, istakao je Sijarto.

 

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.