Nova Kurtijeva provokacija: „Samoopredjeljenje“ i islamisti bi da zidaju džamiju u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice

0

Dok se srpska groblja i srpske crkve na Kosovu i Metohiji već dve i po decenije ruše i uništavaju, a preko grobalja i crkvišta grade putevi i drugi objekti, ekstremni režim Aljbina Kurtija, u svom samouverenom naletu na sjever Kosmeta odlučio je da, pod plaštom obnove „Ibrahimove džamije“, gradi novu džamiju u sjevernom delu Kosovske Mitrovice, u blizini „Bošnjačke mahale“.

Glavni nosioci ovog posla su Kurtijev lažni gradonačelnik sjevernog dela Kosovske Mitrovice Erden Atić i bivši mudžahedin, a sada predsjednik Savjeta Islamske zajednice Kosova u Kosovskoj Mitrovici Ekrem Avdiu. Atić i Avdiu su juče (19. septembra) razgovarali o daljim koracima na planu izgradnje džamije, a Avdiu je prethodno, u koordinaciji sa predsjednikom lokalnog ogranka „Samoopredeljenja“ i bivšim gradonačelnikom južnog dijela grada Agimom Bahtirijem, već krenuo sa pripremama za izvođenje radova. Sve što je sada potrebno je da lokalna samouprava pod rukovodstvom lažnog gradonačelnika Atića izda dozvole i da otpočnu građevinski radovi.

Ovo će biti novi atak na srpsku zajednicu, koju niko nije pitao želi li džamiju u većinski srpskom dijelu grada, i predstavljaće novu provokaciju za lokalne Srbe, čiji bi protesti i protivljenje od prištinskih propagnadista ponovo bili proglašeni za netoleranciju i ekstremizam. Posebno treba istaći da Ekrem Avdiu nije običan imam, već da predstavlja ideološkog vođu islamista iz Kosovskomitrovačkog regiona i lično ima duži staž učešća u ratovima protiv Srba i regrutacije islamista, kako za potencijalne sukobe protiv Srba na sjeveru KiM, tako i za odlazak na druga ratišta na kojima su učestvovali albanski mudžahedini.

Ovaj raniji eksponent „Al Kaide“ nije jedini islamistički partner „Samoopredjeljenja“ na KiM. Iako nominalno ljevičarski pokret, politička organizacija Aljbina Kurtija ima dugu blisku saradnju sa radikalnim islamistima na Kosmetu, budući da ih vidi kao potencijalne korisne saveznike u borbi protiv spoljnih neprijatelja i unutrašnjih političkih protivnika, te kao važan zalog za dobre odnose sa pojedinim zemljama islamskog svijeta. Upravo nakon dolaska, nominalno sekularnog „Samoopredjeljenja“ na vlast, stvoreni su uslovi da radikalni islamisti, nakon što su izvesnoj mjeri potisnuti iz javnog prostora na KiM, obnove svoje intenzivne aktivnosti, pri čemu je posebno zabrinjavajuć podatak da povratnici sa ratišta u Siriji i Iraku, a među njima i brojni bivši borci terorističke organizacije „Islamska država“, danas slobodno šetaju i djeluju na KiM, a da ideološki lideri koji su te teroriste regrutovali, radikalizovali i poslali u rat i dalje regrutuju neke nove potencijalne borce i zauzimaju najviša mesta u institucijama Islamske zajednice na Kosovu i Metohiji. Pored toga, međunarodne islamističke fondacije, za koje je poznato da su u prošlosti služile kao paravan za finansiranje terorista i radikalnih islamističkih aktivnosti, ponovo slobodno djeluju na KiM i drugim djelovima regiona nastanjenim Albancima, a logističku podršku i partnerstvo na terenu im pružaju lokalni funkcioneri „Samoopredjeljenja“, kao što je lažni gradonačelnik Erden Atić, kao i funkcioneri pojedinih drugih albanskih partija, kao što je gradonačelnik južnog dijela Kosovske Mitrovice i potencijalni kandidat za „premijera Kosova“ Bedri Hamza.

KO JE EKREM AVDIU

Avdiu je 1990. godine iz Kosovske Mitrovice otišao na islamske studije u Saudijskoj Arabiji. Od 1992. do 1994. godine je, kao islamistički dobrovoljac, učestvovao u ratu u BiH u redovima brigade „El-Mudžahid“. Nakon što je 1997. godine okončao studije u Saudijskoj Arabiji, boravio je u talibanskom Avganistanu, gdje je prošao vojnu obuku. Po povratku na KiM, osnovao je više islamističkih organizacija koje su bile paravan za finansiranje djelovanja radikalnih islamista i terorista na KiM, sa ciljem reislamizacije i vjerske radikalizacije Albanaca na KiM i konačnog pokretanja „džihada“. Sredinom 1998. godine, Avdiu je pristupio terorističkoj „OVK“ i u okviru nje, sa grupom ideoloških istomišljenika,  na području Drenice formirao mudžahedinsku jedinicu „Abu Bekir Sidik“, koja je brojala 115 članova, među kojima oko 40 mudžahedinskih dobrovoljaca sa Bliskog Istoka. Nakon što su u akcijama srpskih snaga bezbjednosti jula mjeseca 1998. godine razbijena teroristička uporišta na području Drenice, Avdiu je sa nekolicinom svojih saboraca pokušao da pobjegne na područje Sjeverne Makedonije, pri čemu je uhvaćen od strane srpske policije. Avdiu je nakon priznanja svojih dotadašnjih terorističkih aktivnosti od Okružnog suda u Kosovskoj Mitrovici osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 9 godina. Amnestiran je i pušten iz zatvora odlukom tadašnjih srpskih vlasti 2001. godine. Nakon toga se vratio u Kosovsku Mitrovicu i brzo, uz obilatu pomoć svojih međunarodnih pokrovitelja, među kojima se isticao Abdulah Duhajmam, jedan od najbližih saradnika pokojnog lidera „Al-Kaide“ Osame bin Ladena, preuzeo primat u Islamskoj zajednici na području Kosovske Mitrovice, paralelno ostavši stvarni lider radiklanih islamista na tom području.

(Novosti online)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.