EPCG i EDF potpisali Memorandum o razumijevanju: Dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije

0

Memorandum o razumijevanju, koji su danas potpisali predstavnici Elektroprivrede (EPCG) i fransuske kompanije Electricité de France (EDF), trebalo bi da postavi okvire za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije.

Kako je saopšteno, svrha Memoranduma je da se definiše i uspostavi okvir za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije, te u oblastima od zajedničkog interesa u kojima bi EDF mogao da učestvuje kao strateški partner i da doprinese kao projektant, industrijski koinvestitor i operator u oblasti hidroenergije i, eventualno, u drugim međusobno dogovorenim oblastima.

– EPCG i EDF namjeravaju da sarađuju na razvoju novih hidroelektrana (HE) u cilju obezbjeđivanja  energetske sigurnosti Crne Gore, primenjujući najbolje međunarodne standarde u oblasti zaštite životne sredine i društvenih pitanja, tehnologijama i praksi – navodi se u saopštenju EPCG-a.

Predsjednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović, kazao je da je hidroenergija jedan od velikih potencijala za razvoj Crne Gore, a energetika djelatnost koja može sigurno da bude lokomotiva razvoja države.

“Ovo potpisivanje danas znači da i zapadne renomirane kompanije pozitivno gledaju na ideje i EPCG i Ministarstva energetike i mislim da i osjećaju tu našu posvećenost. Mogu da obećam da ćemo zaista biti posvećeni da se realizuju ovi projekti o kojima danas razgovaramo”, rekao je Đukanović na ceremoniji potpisivanja u Vili Gorica.

Izvršni direktor EPCG, Ivan Bulatović, saopštio je da je zadovoljan što danas potpisuju memorandum o razumijevanju sa renomiranom francuskom kompanijom, u cilju realizacije zajedničkih projekata koje su brižljivo planirali i birali.

“Ovaj memorandum o razumijevanju potvrđuje i evropski put EPCG i našu evropsku perspektivu i oprediljenost da uradimo sve kako bi sektor energetike doživio jednu pravu ekspanziju”, rekao je Bulatović.

Prema njegovim riječima, memorandum o razumijevanju predvidio  je ulaganje u zelenu energiju, odnosno u obnovljive izvore energije.

On je zahvalio predstavnicima EDF-a koje su prepoznali partnera u EPCG.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.