Vučić na prikazu sposobnosti Vojske Srbije; Učestvuje 6.000 vojnika, defile, letački program (FOTO)

0

Prikaz  sposobnosti Vojske Srbije „Zastava 2024“ održava se na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici, u prisustvu predsjednika i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića.

Foto: Tanjug

„Leteći tenkovi“ i helikopterski desant

Borbeni helikopteri mi-35, poznati i kao „leteći tenkovi“ i „vatrene kočije“, dejstvuju da bi pripremili uslove za helikopterski desant.

Potom je uslijedio desant helikoptera mi-17 sa pripadnicima specijalnih snaga, koji se spuštaju konopcima.

Naleti vojnih aviona, simulacija vazdušne borbe

Poslije padobranskih skokova, poletjeli su borbeni avioni. Parovi vojnih aviona „mig 29“, „orao“, „galeb“ nadlijeću prostor na kojem se održava prikaz.

„Migovi“ simuliraju vazdušnu borbu dva aviona.

Foto: Tanjug

Skok pripadnika 63. padobranske brigade

Prikaz sposobnosti počinje demo skokom pripadnika 63. padobranske brigade, koji nose zastavu Srbije i zastavu Vojske Srbije.

Foto: Tanjug

Himna i raport predsjedniku

Predsjednika je dočekao počasni bataljon garde. Kapetan prve klase počasnog stroja Garde Ilija Joksimović, poslije intoniranja himne Bože pravde, predao je raport predsjedniku Vučiću, u prisustvu ministra odbrane Bratislava Gašića i načelnika Generalštaba generala Milana Mojsilovića.

– Oficiri, podoficiri, vojnici, zdravo – pozdravio ih je predsjednik.

Prikazu prisustvuju i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Srbije Miloš Vučević, ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i ministri u Vladi Srbije, predsjednici opština i gradonačelnici, kao i predstavnici vjerskih zajednica.

Foto: Tanjug

Više od 6.000 vojnika, 2.500 sredstava naoružanja i vojne opreme, više od 50 vazduhoplova…

Kako je ranije saopštilo Ministarstva odbrane, više od 6.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, približno 2.500 sredstava naoružanja i vojne opreme i više od 50 vazduhoplova biće angažovano na prikazu sposobnosti Vojske Srbije.

Posjetioci će moći da pogledaju letački program, prikaz dela sposobnosti specijalnih snaga i Ratnog vazduhoplovstva i PVO, kao i defile jedinica Vojske Srbije.

Foto: Tanjug

Ministar odbrane  Bratislav Gašić rekao je da će posjetiocima biti prezentovana sredstva iz razvoja naše odbrambene industrije, kao i savremeno naoružanje i vojna oprema Srbije, poput samohodnih top-haubica „nora“155mm, borbenih oklopnih vozila „lazar“, „MRAP“, „miloš“, „hamer“, dronove, helikoptera Mi-35, X-145M, modernizovanih aviona“mig29SM“, protivvazduhoplovnih raketnih sistema FK-3, XQ-17, „pancir“, besposadnih vozila „mali miloš“, kao i brojna oprema specijalnih snaga.

Takođe, biće u prilici da vide protivoklopne raketne sisteme „Kornet“, samohodne višecevne lansere raketa „Oganj“, savremena optoelektronska sredstva i drugo naoružanje i vojnu opremu.

U glavnom programu učestvovaće lovci, migovi-29, gde će biti prikazana vazdušna borba dva aviona na maloj visini, zatim „orlovi“ G-4 u simulaciji dejstva po ciljevima na zemlji.

Posjetioci će imati prilike da vide i helikoptere Mi-35M, Mi-17, Mi-8, H-145, „gazele“ i „game2.

Foto: Tanjug

Kapije vojnog aerodroma otvorene do 15 časova

Kapije vojnog aerodroma otvorene su u 9.30 časova, a posjetioci će biti u prilici da obiđu taktičko-tehnički zbor savremenog naoružanja i vojne opreme, kao i sredstava u razvoju, do 15 časova.

Ulazak na vojni aerodrom omogućen je na glavnim kapijama vojnog aerodroma „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ i Vazduhoplovnog zavoda „Moma Stanojlović“, kao i na ulazu na aerodrom iz pravca Nove Pazove.

Iz Vojske preporučuju korišćenje javnog prevoza koji će pojačati broj linija ka aerodromu, a takođe prilaz aerodromu od petlje Novi Banovci ka Batajnici, biće zatvoren za saobraćaj.

Prikaz sposobnosti „Zastava 2024“ trebalo je da bude održan u nedelju 15. oktobra na Dan nacionalne zastave, ali je odložen za danas zbog loših vremenskih uslova.

(Novosti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.